Duurzaam en efficiënt

Waarom een thuisbatterij naast zonnepanelen?

De combinatie van zonnepanelen op het dak en een thuisbatterij voor stroomopslag is steeds meer in trek. In de komende jaren loopt naar verwachting de salderingsregeling af. Het opslaan van stroom wordt daarmee steeds interessanter, want terugleveren aan het energienet levert je dan minder op. Dankzij de thuisbatterij neemt de energie-efficiëntie van stroom uit zonnepanelen toe tot 80 procent. Een nieuwe stap in de energietransitie en bovendien een lucratieve keuze. Dit is waarom jij kiest voor zonnepanelen en een thuisbatterij.

header image
Eigenschappen

Hoe werkt een thuisbatterij?

De thuisbatterij fungeert als accu voor je zonnepanelen. Waar je bij een overschot aan opgewekte zonne-energie eerder stroom zou terugleveren aan het energienet, daar zorgt de thuisbatterij nu voor de opslag van dat overschot aan stroom. Is de zon onder of wekken je zonnepanelen tijdelijk onvoldoende stroom op om aan je energiebehoefte in huis te voldoen? Dan kan je de stroom aftappen van de thuisbatterij en hoef je dus niet direct stroom af te nemen van het energienet. Ter illustratie: de efficiëntie van het eigen energieverbruik uit zonnepanelen zónder thuisbatterij was 30 tot 50 procent. Mét de thuisbatterij groeit dat aandeel naar 60 tot 80 procent.

De thuisbatterij zal op termijn het financiële gat – dat ontstaat ten tijde van de afbouw van de salderingsregeling – invullen in de vorm van een hoger efficiënt verbruik van de eigen zonne-energie.

Wanneer is een thuisbatterij interessant?

De thuisbatterij wordt vooral interessant zodra je stroomverbruik het hoogst is op momenten dat je zonnepanelen de minste zonne-energie opwekken. Dit geldt voor veel huishoudens. De ‘klassieke’ tijdstippen van de dag waarop het stroomverbruik gemiddeld hoger ligt zijn ’s ochtends voor 9:00 uur en ’s avonds vanaf 17:30 uur. In de praktijk zijn dit ook de momenten waarop zonnepanelen minder of niet langer stroom genereren. Deze bekende ‘gap’ tussen het opwekken van zonne-energie en het verbruik van energie in huis, kan worden opgelost door de thuisbatterij toe te voegen.

Een ander interessant scenario voor de thuisbatterij doet zich voor op het moment dat de salderingsregeling daadwerkelijk gaat worden afgebouwd. Hoewel daar momenteel nog geen sprake van is, staat de afbouw van de salderingsregeling wel op de planning. Dat betekent dat het terugleveren van zonne-energie aan het net stapsgewijs minder rendabel wordt, waardoor de focus verschuift naar ‘eigen verbruik’. Doordat de thuisbatterij de overschotten aan zonne-energie kan opslaan, kan jij over de dag duurzame eigen stroom gebruiken. Goed nieuws, want dat is duurzaam én voordeliger.

Waarom zonnepanelen en een thuisbatterij?

Door de thuisbatterij toe te voegen aan jouw duurzame systeem thuis, profiteer je van diverse aantrekkelijke voordelen.

Zonnepanelen met thuisbatterij
Zonnepanelen
compare icon

Zonnepanelen met thuisbatterij

  • Zonne-energie opwekken

  • Salderen zonne-energie (aflopend)

  • Zonnestroom als je zonnepanelen ‘uit’ staan

  • Opslag van zonne-energie

  • Grotendeels zelfvoorzienend

  • Interessant met dynamische energie

compare icon

Zonnepanelen

  • Zonne-energie opwekken

  • Salderen zonne-energie (aflopend)

  • Zonnestroom als je zonnepanelen ‘uit’ staan

  • Opslag van zonne-energie

  • Grotendeels zelfvoorzienend

  • Interessant met dynamische energie

Zonnepanelen en de thuisbatterij terugverdienen

Investeren in de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij, is dat financieel interessant? De kosten voor zowel zonnepanelen als een thuisbatterij hangen af van je verwachte stroomvraag. Binnen onze ZonneConfigurator kun je eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, passend bij je jaarlijkse stroomverbruik. Additioneel kan je hier de thuisbatterij aan toevoegen. Vervolgens ontvang je volledig vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen met een thuisbatterij. Daarmee heb je een indicatieve weergave van de investeringskosten. Bovendien ontvang je een prognose van de terugverdientijd van jouw zonnepanelen en thuisbatterij.

Bereken jouw voordeel met zonnepanelen en een thuisbatterij

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend

  • Digitaal adviesgesprek om je wensen te bespreken en een offerte op maat te maken
  • Hoogwaardige producten met langlopende garanties
  • Alle offertes zijn inclusief installatie

Adviesgesprek voor een thuisbatterij i.c.m. zonnepanelen aanvragen

    Ecosysteem

    Zonnepanelen en thuisbatterij voor het milieu

    Het opslaan van zonne-energie is vanuit milieutechnisch oogpunt noodzakelijk. De opbrengst van zon- en windenergie verschilt per seizoen. In de winter is grotendeels sprake van te weinig opbrengst om te kunnen voorzien in de juist hogere stroomvraag. Die periode moeten we dus overbruggen. Zowel private als collectieve opslag van duurzame energie is daarom belangrijk. Zo kunnen we het aandeel ‘grijze stroom’ steeds verder beperken, gebruiken we minder fossiele brandstoffen binnen de energiemix en zijn we dus met zijn allen duurzamer bezig voor een schoner milieu.

    Bovendien schommelt de opbrengst van zonne-energie en ligt die in de zomer onevenredig hoog. Zo hoog, dat het energienet op sommige dagen overbelast raakt. Dit heeft te maken met de bulk teruglevering van zowel zon- als windenergie. Hierdoor ontstaat onbalans op het net. Om die onbalans en de risico’s op overbelasting van het net te beperken, is private opslag van zonne-energie een interessante optie.

    Achtergrond

    Kennisbank

    Ben je jezelf aan het orienteren op de thuisbatterij of wil je meer weten over duurzaamheid en zonne-energie? In onze kennisbank vind je alvast een aantal leuke artikelen met iets meer achtergrond.
    cards knowhow icon icon
    Helft consumenten in eengezinswoning zonder zonnepanelen wil binnen 2 jaar zonnepanelen kopen
    De vraag naar zonnepanelen in Nederland blijft onverminderd hoog.
    cards knowhow icon icon
    De voordelen van een thuisbatterij met dynamische energie
    We vertellen we je meer over de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met dynamische energie.
    cards knowhow icon icon
    Terugverdientijd zonnepanelen wordt steeds korter
    Op basis van de huidige tarieven voor stroom is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen nu slechts gemiddeld 3,3 jaar.