Categorie:

Financiën
Kennisbank

Terugverdientijd zonnepanelen wordt steeds korter

Op basis van de huidige tarieven voor stroom is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen nu slechts gemiddeld 3,3 jaar, met positieve uitschieters naar drie jaar. Dat is fors lager dan de door Nederlandse consumenten verwachte terugverdientijd bij de aanschaf van hun zonnepanelen. Dit blijkt uit een recente enquête onder 1.620 klanten van Soly. De huidige verwachte terugverdientijd ligt daarnaast ook fors lager dan voorheen gedacht.

Terugverdientijd 1,5 jaar korter dan verwacht
Voor ruim 65% was de terugverdientijd belangrijk en voor ruim 15% zelfs van doorslaggevend belang in de beslissing over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen, zo blijkt uit het onderzoek onder klanten van Soly. De gemiddelde terugverdientijd die de Nederlandse consument verwachtte, is 6,4 jaar. In werkelijkheid verdien je gemiddeld dus ruim 3 jaar sneller dan gedacht je investering terug op grond van de huidige salderingsregeling en energieprijzen.

Nederlandse consument investeert in duurzaamheid
Overigens geven de respondenten aan dat zij pas bij een gemiddelde terugverdientijd van meer dan 9,7 jaar geen zonnepanelen meer zouden aanschaffen. Milan van der Meulen, mede-oprichter en directeur van Soly: “De cijfers geven duidelijk aan dat het erg interessant is om zelf stroom op te wekken. We spreken dagelijks consumenten die verrast zijn door het hoge rendement.”