Zonne-energie opwekken en opslaan

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij kan variëren van 2 tot 12 kWh. Steeds vaker is de thuisbatterij modulair, bestaat uit verschillende losse modules, en is dus in de opslagcapaciteit uit te breiden naar hogere waarden dan 12 kWh. Wil je weten welke thuisbatterij opslagcapaciteit geschikt is voor jouw situatie? Ontdek meer over de relatie tussen opwekcapaciteit van zonnepanelen en de opslagcapaciteit van de thuisbatterij.

header image
Efficiëntie

Waarom is opslagcapaciteit thuisbatterij belangrijk?

Met de thuisbatterij kan je de opgewekte zonnestroom tijdelijk opslaan en dit op een later moment gebruiken. Dit zijn momenten waarop de zon niet schijnt of er onvoldoende zonne-energie wordt opgewekt om in de stroomvraag te voorzien. Vaak is dit overigens een dagelijks proces. ’s Ochtends gebruik je vaak de energie van het net, omdat je zonnepanelen nog onvoldoende zonne-energie opwekken. Vervolgens ontstaat vaak een fase van ‘overschot’, zo ongeveer halverwege de dag; je verbruik ligt een stuk lager dan de zonne-energie die wordt opgewekt. Er is sprake van een overschot.

Het overschot aan zonne-energie wordt opgeslagen op de thuisbatterij. De hoeveelheid energie die je in een keer kunt opslaan op de thuisbatterij, is afhankelijk van de capaciteit. Wanneer de opslagcapaciteit van de thuisbatterij bijvoorbeeld 7 kWh is, dan kan je in deze hoedanigheid energie opslaan. Lees hier wat je kunt doen met 1 kWh stroom, om een goede indicatie te hebben van je eigen stroomvraag binnen het huishouden.

Het zwaartepunt van ons energieverbruik ligt gemiddeld aan het einde van de middag en begin van de avond. Dit zijn de momenten waarop je zonnepanelen juist minder energie opwekken. Het energieverbruik ligt hoger dan de hoeveelheid opgewekte energie, waardoor je in deze fase een beroep doet op de energie uit de thuisbatterij. Is de energie uit de thuisbatterij volledig op verbruikt? Dan spreken we van een laadcyclus; het volledig opladen en ontladen van de batterij. Heb je hierna nog stroom nodig, dan val je weer terug op het traditionele energienet.

Hoe bepaal je de opslagcapaciteit van de thuisbatterij?

De opslagcapaciteit van de thuisbatterij hangt nauw samen met het aantal laadcycli en de levensduur van de batterij voor zonnepanelen. Het aantal laadcycli dat een thuisbatterij kan ‘dragen’, is namelijk bepalend voor de verwachte levensduur van de batterij. Soly licht het belang van de juiste opslagcapaciteit van de thuisbatterij toe aan de hand van een voorbeeld.

Nederlands huishouden

Voorbeeld opslagcapaciteit thuisbatterij

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ruim 3.000 kWh aan stroom per jaar. Daarbij passen zo’n 10 tot 12 zonnepanelen. Een ongeschreven regel is dat je per 1.000 kWh aan stroomverbruik ongeveer 2 kWh opslagcapaciteit nodig hebt. Dit komt neer op een gewenste opslagcapaciteit van de thuisbatterij tussen de 6 en 7 kWh. Met die beoogde opslagcapaciteit kan je het netto-verbruik van eigen zonne-energie verhogen van 50 procent zonder batterij, naar 80 procent met thuisbatterij. Het aantal laadcycli van dit type thuisbatterij zal in de praktijk circa 345 per jaar zijn. Gemiddeld ondergaat de thuisbatterij dus iets minder dan één laadcyclus per dag.

Modulaire thuisbatterij

Stel nou dat je voor een kleiner model van de thuisbatterij kiest. De opslagcapaciteit is lager dan gewenst, waardoor de thuisbatterij meerdere laadcycli per dag doorloopt. Zoals we eerder benoemden, is het aantal laadcycli nauw verbonden met de levensduur van de thuisbatterij. Onnodig extra veel laadcycli doorlopen, betekent dat de verwachte levensduur van de thuisbatterij afneemt. Dit is de belangrijkste motivatie om te kiezen voor een correcte opslagcapaciteit van de thuisbatterij in verhouding tot de stroomvraag, waarmee het aantal laadcycli in balans is met het stroomverbruik en de potentiële opwek van zonne-energie door je zonnepanelen.

Termijn opslagcapaciteit thuisbatterij
Stel: je hebt stroom opgeslagen op de thuisbatterij, maar die stroom heb je vandaag of morgen niet nodig. Blijft die stroom dan gewoon opgeslagen op de thuisbatterij? Ja, dat kunnen we bevestigen. Er bestaat geen termijn aan de opslagcapaciteit van de thuisbatterij. Dit wil zeggen: stroom die eenmaal is opgeslagen, blijft ook opgeslagen. Blijf je vervolgens wel zonne-energie opwekken met de zonnepanelen op je dak? Dan lever je die stroom direct terug aan het energienet. Daarbij kan je gebruikmaken van de salderingsregeling en/of terugleververgoeding op energie.

Achtergrond

Kennisbank

Ben je nog niet klaar met lezen over de thuisbatterij? Goed nieuws! We hebben een kennisbank gevuld met alle informatie die je nodig hebt over de thuisbatterij. Zoals ook een Q&A met de fabrikant van de thuisbatterij: Enphase. We hebben alvast drie artikelen voor je uitgelicht.
cards knowhow icon icon
Q&A: Enphase over de thuisbatterij
We bespraken met Marvin van de Wiel (Enphase) de verschillende vragen over de thuisbatterij die momenteel bij consumenten leven.
cards knowhow icon icon
Wat is het verschil tussen een AC- en DC-thuisbatterij?
Het belangrijkste verschil tussen een AC-thuisbatterij en een DC-thuisbatterij heeft te maken met de manier waarop ze zijn ontworpen om te werken binnen het elektrische systeem in huis.
cards knowhow icon icon
“61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”
Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen.

Kom met ons in contact

Wil je meer weten over de thuisbatterij en graag iemand persoonlijk spreken? Dan staan we je graag te woord.
contact image