Categorie:

Thuisbatterij
Kennisbank

Wat is het verschil tussen een AC- en DC-thuisbatterij?

Het belangrijkste verschil tussen een AC-thuisbatterij en een DC-thuisbatterij heeft te maken met de manier waarop ze zijn ontworpen om te werken binnen het elektrische systeem in huis. AC staat voor Alternating Current (wisselstroom) en DC staat voor Direct Current (gelijkstroom). In huis gebruiken we standaard wisselstroom om pieken in ons stroomverbruik op te vangen. Een batterij voor zonnepanelen is feitelijk altijd gelijkstroom (DC). Wat is dan het verschil tussen een AC- en DC-thuisbatterij?

Alternating Current

Wat is een AC-thuisbatterij?

Een AC-thuisbatterij is ontworpen om de opgeslagen gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC), voordat deze in huis wordt gebruikt. Dit betekent dat de batterij gelijkstroom uit de opgeslagen energie haalt, deze omzet in wisselstroom en die stroom vervolgens levert aan het elektrische systeem van het huis, dan wel het elektriciteitsnet. Een AC-thuisbatterij werkt dus samen met een omvormer die verantwoordelijk is voor het omzetten van de stroom van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Dit type batterij kan worden gebruikt in systemen waarbij AC-stroom nodig is, zoals bij het aansluiten van huishoudelijke apparaten of het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnet.

Voordelen AC-thuisbatterij

De Soly Powercell® is een AC-batterij. Wat zijn de grootste voordelen van een AC-batterij ten opzichte van een DC-batterij?

  • Compatibiliteit met AC-apparaten: Een AC-thuisbatterij is geschikt voor gebruik met apparaten die op wisselstroom (AC) werken. Dit betekent dat je jouw huishoudelijke apparaten direct kunt aansluiten op de batterij zonder extra omzettingsapparatuur.
  • Teruglevering aan het elektriciteitsnet: Een AC-thuisbatterij kan overtollige energie eenvoudig terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als je batterij volledig is opgeladen en er nog steeds energie wordt geproduceerd door je zonnepanelen, kun je deze terugvoeren naar het net, wat kan resulteren in een terugleververgoeding. Momenteel mag je die stroom nog salderen.
  • Eenvoudige integratie: AC-thuisbatterijen zijn vaak eenvoudig te integreren in bestaande elektrische systemen. Ze kunnen naadloos worden geïnstalleerd tussen de stroombronnen en het elektriciteitsnet, waardoor je gemakkelijk kunt profiteren van de voordelen van energieopslag.

De installatie van een thuisbatterij

Altijd al benieuwd geweest hoe een thuisbatterij installatie in zijn werk gaat? Bij Soly laten we graag zien hoe dat gaat. De installatie van een thuisbatterij voldoet aan strikte richtlijnen, waarbij we de veiligheid voor, tijdens en na installatie hoog in het vaandel hebben staan. Bekijk hier de video. De installateurs van Soly plaatsen de thuisbatterij bij onze klant.

Wat is een DC-thuisbatterij?

Een DC-thuisbatterij daarentegen levert rechtstreeks gelijkstroom aan het elektrische systeem van het huis of aan gelijkstroom-apparaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om adapters van apparaten, beeldschermen of computeronderdelen. In de praktijk wordt de opgeslagen energie gebruikt zonder dat er een omvormer nodig is om de stroom van DC naar AC om te zetten. Een DC-thuisbatterij kan efficiënter zijn in termen van energieverlies, omdat er geen conversie nodig is. Er gaat dus geen energie verloren bij het omzetten van de stroom, zoals dit bij een AC-thuisbatterij wel het geval is. We noemen dit minieme energieverlies bij het omzetten van stroom de Round Trip Efficiëntie.

Een DC-thuisbatterij wordt vaak gebruikt in systemen waarbij apparaten of toepassingen direct op gelijkstroom werken, zoals de hierboven benoemde adapters, beeldschermen en onderdelen van de computer.

Voordelen DC-thuisbatterij

Een DC-thuisbatterij biedt verschillende voordelen ten opzichte van een AC-thuisbatterij. Hier zijn enkele van de voordelen van een DC-thuisbatterij:

  • Efficiëntie: Doordat een DC-thuisbatterij de opgeslagen gelijkstroom direct levert aan DC-apparaten, is er geen omvorming van DC naar AC nodig. Dit betekent dat er minder energieverlies optreedt tijdens het omzettingsproces, waardoor de efficiëntie van het energiesysteem wordt verbeterd.
  • Kostenbesparing: Omdat er geen omvormer nodig is, kunnen de installatiekosten van een DC-thuisbatterij lager zijn in vergelijking met een AC-thuisbatterij. Bovendien kunnen de operationele kosten in de loop van de tijd worden verminderd vanwege de hogere efficiëntie, wat resulteert in lagere energieverliezen.
  • Snellere respons: Een DC-thuisbatterij kan een snellere respons bieden wanneer energie nodig is. Omdat er geen omvormingsproces plaatsvindt, kan de opgeslagen energie direct beschikbaar worden gesteld aan de DC-apparaten, wat vooral handig kan zijn tijdens stroomuitval of in situaties waarin directe energiebehoefte vereist is.

Bij een DC-thuisbatterij moet je er echter wel rekening mee houden dat een groot deel van onze huishoudelijke apparatuur draait op wisselstroom. Dit betekent dat een DC-thuisbatterij slechts beperkt kan voorzien in de stroomvoorziening in huis, en dus voor consumenten niet heel interessant is. De DC-thuisbatterij is met name zakelijk een stuk interessanter.

Welk type thuisbatterij heb ik nodig?

Het is belangrijk op te merken dat de keuze tussen een AC- en DC-thuisbatterij afhankelijk is van de behoeften en het ontwerp van het elektrische systeem waarin de batterij wordt geïntegreerd. Het kan ook afhangen van de beschikbaarheid van compatibele apparaten en de specifieke toepassingen waarvoor de batterij wordt gebruikt. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Dan kunnen wij je voorzien van de gewenste knowhow, zodat we samen kunnen bepalen welk type batterij het meest geschikt is voor jouw situatie.

Meer informatie

Kennisbank

Wil je nog veel meer lezen over de thuisbatterij? Dat kan! We hebben een complete kennisbank met artikelen die specifiek de thuisbatterij behandelen. Zo ben je helemaal op de hoogte en kan je met een gerust hart kiezen voor de thuisbatterij.
cards knowhow icon icon
Q&A: Marvin van de Wiel (Enphase) over IQ Battery
We bespraken met Marvin van de Wiel van Enphase, de verschillende vragen over de thuisbatterij.
cards knowhow icon icon
Brandveiligheid thuisbatterij
Uit recent onderzoek door Soly blijkt dat 61% van de consumenten met zonnepanelen ook de thuisbatterij in overweging heeft.
cards knowhow icon icon
Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
De thuisbatterij heeft grote voordelen, maar het is logisch als je ook nog vragen hebt. Hoe duurzaam is de thuisbatterij bijvoorbeeld?

Contact met Soly

Heb je nog vragen over de thuisbatterij of heb je een andere vraag? Dan helpen we je graag verder. Je kunt ons altijd bellen op: 085-401 7000.
contact image