Hoe meer zonnepanelen we in Nederland plaatsen, des te minder grijze stroom we hoeven te gebruiken. Om sneller CO2-neutraal te worden, is het dus zaak veel zonnepanelen te plaatsen. Maar ook zonnepanelen hebben een CO2-voetafdruk. Bij de productie en het transport komt CO2 vrij. De fabrieken draaien nog grotendeels op steenkool en ook de schepen en vrachtwagens hebben nog een verbrandingsmotor.
Per kWh grijze stroom dat in Nederland wordt opgewekt, komt 390 gram CO2 vrij. Hoewel we in Nederland steeds sneller over gaan op duurzame energie, zijn we nog steeds erg afhankelijk van fossiele bronnen zoals gas, olie en steenkool.
Per kWp (1.000 Wp) aan geïnstalleerde zonnepanelen, wordt door onze zonnepanelenfabrikant zo’n 600 kg CO2 uitgestoten. Dat is dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen.
Als je thuis de vaatwasser gebruikt, komt daar (gelukkig) geen CO₂ bij vrij. Maar gebruik je grijze energie, dan veroorzaakt de opwekking van deze energie wel CO₂-uitstoot. Grijze energie wordt namelijk opgewekt uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Volgens Milieu Centraal komt er per opgewekte kWh in Nederland wel zo’n 0,36 kg CO₂ vrij. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot die vrijkomt bij het bouwen van de centrale energiecentrales. Door het overstappen naar groene energie, verlaag je deze uitstoot.
Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per opgewekte kWh met zonnepanelen 0,36 kg CO₂. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 2.800 kWh per jaar. Zouden ze de verbruikte energie opwekken met zonnepanelen, dan besparen ze:
2800 kWh/Jaar x 0,36 kg CO₂/kWh = 1.008 kg CO₂ per jaar.
Door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, voorkom je de uitstoot van CO₂ én verlaag je jouw energierekening.
Bij de productie en het vervoer van zonnepanelen, komt er zo’n 200 kg CO2 per zonnepaneel vrij. Omgerekend is dat 0,6 gram CO2 per kWh. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen. Door verbeterde productieprocessen gebeurt dit steeds meer CO2-neutraal. En eenmaal geïnstalleerd, stoten zonnepanelen niets meer uit en wordt de CO₂-uitstoot die voor installatie is vrijgekomen gemiddeld binnen 2 jaar al gecompenseerd door de opwekking van zonne-energie. Die 200 kg per paneel, heb je er dus binnen 2 jaar alweer uit.