Categorie:

Milieu
Kennisbank

Zoveel CO₂-uitstoot bespaar je met zonnepanelen

Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoog je de waarde van je woning. Naast de financiële voordelen, is natuurlijk ook een vermindering van je CO2-uitstoot een belangrijke factor om te kiezen voor zonnepanelen. Maar hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk na de overstap op zonne-energie?

Productie en vervoer

CO₂-uitstoot zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen we in Nederland plaatsen, des te minder grijze stroom we hoeven te gebruiken. Om sneller CO2-neutraal te worden, is het dus zaak veel zonnepanelen te plaatsen. Maar ook zonnepanelen hebben een CO2-voetafdruk. Bij de productie en het transport komt CO2 vrij. De fabrieken draaien nog grotendeels op steenkool en ook de schepen en vrachtwagens hebben nog een verbrandingsmotor.

Per kWh grijze stroom dat in Nederland wordt opgewekt, komt 390 gram CO2 vrij. Hoewel we in Nederland steeds sneller over gaan op duurzame energie, zijn we nog steeds erg afhankelijk van fossiele bronnen zoals gas, olie en steenkool.

Per kWp (1.000 Wp) aan geïnstalleerde zonnepanelen, wordt door onze zonnepanelenfabrikant zo’n 600 kg CO2 uitgestoten. Dat is dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen.

Hoe wordt de CO₂-besparing berekend?

Als je thuis de vaatwasser gebruikt, komt daar (gelukkig) geen CO₂ bij vrij. Maar gebruik je grijze energie, dan veroorzaakt de opwekking van deze energie wel CO₂-uitstoot. Grijze energie wordt namelijk opgewekt uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Volgens Milieu Centraal komt er per opgewekte kWh in Nederland wel zo’n 0,36 kg CO₂ vrij. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot die vrijkomt bij het bouwen van de centrale energiecentrales. Door het overstappen naar groene energie, verlaag je deze uitstoot.

Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per opgewekte kWh met zonnepanelen 0,36 kg CO₂. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 2.800 kWh per jaar. Zouden ze de verbruikte energie opwekken met zonnepanelen, dan besparen ze:

2800 kWh/Jaar x 0,36 kg CO₂/kWh = 1.008 kg CO₂ per jaar.

Door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, voorkom je de uitstoot van CO₂ én verlaag je jouw energierekening.

Bij de productie en het vervoer van zonnepanelen, komt er zo’n 200 kg CO2 per zonnepaneel vrij. Omgerekend is dat 0,6 gram CO2 per kWh. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen. Door verbeterde productieprocessen gebeurt dit steeds meer CO2-neutraal. En eenmaal geïnstalleerd, stoten zonnepanelen niets meer uit en wordt de CO₂-uitstoot die voor installatie is vrijgekomen gemiddeld binnen 2 jaar al gecompenseerd door de opwekking van zonne-energie. Die 200 kg per paneel, heb je er dus binnen 2 jaar alweer uit.

Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestanddeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestanddelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Wil jij ook CO2 en geld besparen met zonnepanelen?

Bij de productie van zonnepanelen komen dus nog wel broeikasgassen vrij, maar deze worden snel gecompenseerd door het opwekken van groene stroom. Zonnepanelen zijn daarom altijd een duurzame keuze. Wij willen dat iedereen in Nederland gebruik kan maken van deze bron van energie. Daarom kun je bij ons zowel zonnepanelen huren als zonnepanelen kopen. Bereken direct wat zonnepanelen jou en de planeet opleveren met onze ZonneConfigurator.

Interesse in een vrijblijvend advies? Onze adviseurs zitten voor je klaar.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo ben je nog beter geïnformeerd voordat je overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
De hoogste opbrengst uit zonnepanelen
Overweeg je zonnepanelen op het dak te plaatsen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de beste periode is om de zonnepanelen te installeren.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?
Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie.
cards knowhow icon icon
Hoe is de opbrengst van zonnepanelen verdeeld?
Diffuus licht is zonlicht dat gelijkmatig wordt gebroken door bewolking, nevel of bomen. Het zorgt ervoor dat je zonnepanelen energie opwekken, ook op dagen dat het bewolkt is.
cards knowhow icon icon
Hoe maak je zonnepanelen schoon?
Als je zonnepanelen op huis hebt, wil je ervoor zorgen dat ze optimaal werken. Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image