Categorie:

Techniek
Kennisbank

Zonnepanelen extra rendabel tijdens zomertijd

Zondag 26 maart om 2:00 uur ’s nachts mogen we de klok een uurtje vooruit zetten. Sommige mensen worden daar heel vrolijk van, anderen iets minder. Zo kunnen avondmensen tijdens de zomertijd last hebben van de biologische klok, omdat ze ’s nachts een uur korter slapen. Andersom heb je als eigenaar van zonnepanelen juist profijt van de zomertijd, omdat dankzij het extra uur zonlicht aan het einde van de dag je zonnepanelen een uur langer ‘aan’ staan. Hoe profiteer je daar precies van, en waarom zou je als eigenaar van zonnepanelen voorstander moeten zijn van de zomertijd?

Rendement

Efficiënt gebruik zonne-energie

Dankzij de zomertijd wekken jouw zonnepanelen aan het einde van de dag een uur langer zonne-energie op. Interessant, zeker als je overdag niet thuis bent. Een uur minder slaap dus (vervelend als je een avondmens bent), maar ook een uur langer profijt van de energie van de zon.

We horen je denken: wat maakt dat ene uurtje extra zonlicht voor mijn zonnepanelen voor verschil? Nou, meer dan je denkt! In de maanden waarin het zomertijd is – vanaf 26 maart tot en met 29 oktober – zijn de dagen langer en genieten we dus ook langer van het zonlicht. Dankzij de zomertijd komt hier een uur bij en worden de dagen optisch nog langer. Je hoeft de verlichting in huis daardoor minder (lang) te gebruiken, waardoor je elektriciteitsverbruik daalt. En dat is nog maar een eerste voordeel van de zomertijd.

Geschiedenis

Historie: sinds wanneer bestaat de zomertijd?

Veel Nederlanders zien de aparte zomer- en wintertijd als iets vanzelfsprekends, maar ooit was dat wel anders. We vertellen je iets meer over de achtergrond van de zomertijd in Nederland en Europa.
icon

1980

In 1980 werd in Europees overleg besloten om unaniem over te gaan op de zomer- en wintertijd, waardoor landen onderling dezelfde tijd gingen hanteren.

icon

1977

Nadat meerdere buurlanden al waren overgestapt op een aparte zomer- en wintertijd, volgde Nederland in 1977 met de introductie van de zomertijd. Ver voordat er dus zonnepanelen bestonden.

icon

Introductie

Wist je dat de aparte zomer- en wintertijd ooit werd geïntroduceerd met als doel energie te besparen? Men wilde met de zomertijd effectiever gebruik maken van het daglicht.

Een gouden combinatie

Zomertijd en zonnepanelen

De zomertijd zorgt ervoor dat je zonnepanelen aan het einde van de dag langer ‘aan’ staan. Daardoor kun je binnen het huishouden óók een uur langer gebruik kan maken van zonne-energie, en andersom hoef je minder snel een beroep te doen op energie van het energienet. Dat lijkt misschien nog niet zo belangrijk – we kunnen nog volledig gebruik maken van de salderingsregeling – maar op termijn zal dat gaan veranderen. We mogen mogelijk in de toekomst namelijk minder salderen, en dus is het belangrijk om onze zelf-opgewekte zonne-energie zo effectief mogelijk in te zetten.

Diverse onderzoeken ondersteunen die uitspraak. Daaruit blijkt dat we collectief veel energie verbruiken na werktijd. Logisch, want we gaan (elektrisch) koken, zetten de vaatwasser aan en laten de wasmachine draaien. In de winter maken we hiervoor gebruik van het energienet, omdat de zon dan al onder is. In de zomer kunnen we deze energie halen uit zonnepanelen omdat – je raadt het al – de zon dan langer schijnt.

Dit voordeel wordt versterkt door de zomertijd, waardoor we eigenlijk een uur eerder thuis zijn en daarmee een extra uurtje zonlicht kunnen meepakken. Dit kan ervoor zorgen dat we effectiever gebruikmaken van zonne-energie, en minder een beroep hoeven te doen op het traditionele energienet.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Advies

Voordelen zomertijd voor zonnepanelen

Ons advies: gebruik dat extra uurtje tijdens de zomertijd verstandig. Hoe je dat doet dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Hoe profiteer je als eigenaar van zonnepanelen extra van de zomertijd?

✓ Slim verbruiken: energie verbruiken wanneer de zon schijnt. De zomertijd zorgt voor een uurtje extra zonlicht na je werkdag, en jij hebt dankzij zonnepanelen een uur langer profijt van ‘goedkope’ zonne-energie.

✓ Salderen: zolang we nog 100% mogen salderen, is het interessant om zuinig om te gaan met energie. Tijdens de zomertijd is dat net iets makkelijker.

✓ Zonlicht is feller: de zon staat gedurende de zomertijd hoger, en schijnt feller op de zonnepanelen, waardoor je meer zonne-energie opwekt, óók later op de dag.

Geld besparen met zonnepanelen
Voordat we zonnepanelen lieten installeren, was de zomertijd een stuk minder effectief. We bespaarden slechts 5 tot 10 procent energie. Het voordeel was dus beperkt. Mét zonnepanelen is dat wel anders. Naarmate we meer gebruik maken van elektriciteit uit zonne-energie, kunnen we veel geld besparen. Ter illustratie: wanneer 50% van ons energieverbruik voortkomt uit zonne-energie, dan besparen we al gauw honderden euro’s per jaar. Voor jou als eigenaar van zonnepanelen is de zomertijd in potentie dus zeer voordelig.

Kennisbank

Ontdek meer

In onze kennisbank hebben we informatie staan over zonnepanelen, de thuisbatterij, laadpaal en nog veel meer. Zo vertellen we je ook meer over garanties, technische specificaties en delen tips & tricks.
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.
icon
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen,
cards knowhow icon icon
Een hoger energielabel voor huizen en gebouwen
In de laatste pakweg 5 jaar was in Nederland sprake van sterk stijgende huizenprijzen. Wat betekent een hoger energielabel voor de verkoop van een woning?

Kom in contact

Wil je meer weten over de zomertijd en het effect op je zonnepanelen, of heb je een andere vraag? Onze adviseurs zitten voor je klaar.
contact image