Hoe werkt de SVn duurzaamheidslening?
Voor het aanvragen, advies en afsluiten van de duurzaamheidslening worden geen kosten in rekening gebracht. De beschikbare tarieven worden vastgesteld door de gemeente, en zijn onder meer afhankelijk van de looptijd. Daarnaast profiteer je van een extra laag rentepercentage, dat gemiddeld rond de 1,6% ligt. Wil je in aanmerking komen voor de duurzaamheidslening, dan moet dit eerst worden toegekend door de gemeente. Is dit het geval? Dan kan je de duurzaamheidslening aanvragen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Hier kun je overigens ook zien of jouw gemeente de lening aanbiedt.
Duurzaamheidslening aanvragen bij gemeente en SVn
Het aanvragen van de duurzaamheidslening bij de gemeente werkt eenvoudig. Wanneer je gemeente de optie aanbiedt, dan ontvangen inwoners die in aanmerking komen voor de SVn duurzaamheidslening doorgaans een brief met informatie. Heb je de brief niet ontvangen, maar maak je wel aanspraak op de duurzaamheidslening in jouw gemeente? Neem dan eerst contact op. Is de lening toegewezen door de gemeente, dan vervolg je de aanvraag bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Bij de aanvraag dien je tenminste je salarisgegevens en het gewenste leenbedrag te vermelden. Vervolgens zal het SVn op basis van de aanvraag beslissen om de duurzaamheidslening wel of niet toe te kennen, alsmede de vorm waarin deze wordt toegekend.
In je persoonlijke ‘MijnSVn-account’ volg je de status van de aanvraag en ontvang je ook een offerte door het SVn. De offerte heeft betrekking op de energiebesparende maatregelen die je wilt gaan treffen. De laatste stap is het ‘Akkoord’. Zodra dit het geval is, zal het SVn een bouwdepot met het leenbedrag voor je openen. Het bedrag overeengekomen binnen de voorwaarden van de lening worden vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting direct betaald aan de aannemer en/of het bouwbedrijf. Deze kan je later declareren.