Energienet
Heb jij last van knipperende lampen in huis, dan is er in principe dus niks kapot. Door de hogere druk op het energienet ontstaan spanningsfluctuaties. Op momenten dat er meer vraag naar, en aanbod van energie is, dan wordt het net minder stabiel. De fluctuaties kunnen er sporadisch voor zorgen dat verlichting in huis begint te knipperen. Heeft dat directe gevolgen?
Veel apparaten kunnen tegen spanningsfluctuatie
Veruit de meeste apparaten die we binnen ons huishouden gebruiken zijn bestand tegen fluctuaties in de netspanning. Dat betekent dat er geen reden is tot paniek wanneer verlichting vanuit het niets knippert. Met name moderne apparatuur is wel gemaakt op fluctuaties. Geen directe gevolgen dus, maar wel degelijk indirecte gevolgen. Verlichting kan namelijk eerder kapot gaan dan te doen gebruikelijk. Met name bij oudere apparaten zou hier sprake van zijn. Hoe komt dit?
De kwaliteit van verlichting, zoals de lampen in en rondom ons huis, wordt bepaald aan de hand van het aantal schakelingen. De ene lamp kan 10.000 schakelingen verdragen, terwijl dat bij een andere lamp liefst 40.000 schakelingen kan zijn. Iedere keer dat een lamp knippert, telt dit als een schakeling. De lamp schakelt kortstondig uit en wordt vervolgens weer ingeschakeld. Naarmate het aantal schakelingen toeneemt, zeker in korte tijd, dan zit de betreffende lamp eerder op het maximaal beoogde aantal schakelingen. Dat kan ervoor zorgen dat lampen iets eerder stuk gaan. De gevolgen blijven vooralsnog echter beperkt, omdat spanningsfluctuaties slechts sporadisch plaatsvinden.
Minder salderen
Gevolgen voor eigenaar zonnepanelen
Hebben spanningsfluctuaties, en met name hoogspanning – gevolgen voor de zonnepanelen op jouw dak? Het antwoord is ‘nee’. Zonnepanelen zijn zelfs gebouwd op hoogspanning, en zullen dus in zijn geheel geen last hebben van spanningsfluctuaties. Wel kunnen we binnenshuis als gevolg van het overvolle stroomnet last hebben van stroomuitval. Dit betekent ook dat eigenaren van zonnepanelen in de toekomst minder vaak zonne-energie kunnen terugleveren aan het energienet, als gevolg van een overbelast energienet. Minder salderen dus.
Opslaan
Alternatief in thuisbatterij
Het efficiënt gebruik maken van de zelf opgewekte zonne-energie wordt derhalve nog belangrijker. Gelukkig kunnen we dat steeds vaker, doordat huishoudelijke apparatuur via slimme applicaties op afstand aan te zetten zijn. Hierdoor kunnen we in huis energie verbruiken op momenten dat onze zonnepanelen de meeste stroom produceren. Daarnaast kan men, als aanvulling op de bestaande mogelijkheden, ook kiezen voor de thuisbatterij en zodoende zonne-energie tijdelijk opslaan. De thuisbatterij past wat dat betreft – zij het toevallig – binnen de huidige ontwikkelingen rondom het volle energienet.
Impact vol energienet op energietransitie
In hoeverre staat het volle energienet de energietransitie in de weg? Een transitie waar we in de afgelopen jaren steeds meer waarde aan zijn gaan hechten. Die ontwikkelingen zullen niet stoppen. Wel ligt er een behoorlijke verantwoordelijkheid voor netbeheerders om het energienet in te richten op de toekomst. Daarbij zullen slimme oplossingen, waaronder de batterij voor zonnepanelen, ervoor zorgen dat het energienet juist ontlast zal gaan worden. Dat betekent dat de huidige problematiek vermoedelijk vooral van tijdelijke aard is, en dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de ontwikkelingen rondom de energietransitie.