Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Hoeveel geld ga ik besparen met zonnepanelen in 2024?

Er zijn verschillende redenen waarom je zonnepanelen zou willen aanschaffen: duurzame keuze voor het milieu, verhoging van je woningwaarde, profiteren van beschikbare subsidies of het verlagen van je energiekosten. Of je nu zonnepanelen koopt om geld of het milieu te (be)sparen, je zult je altijd afvragen wat deze flinke investering je nu eigenlijk financieel oplevert. En wie kan je daar beter antwoord op geven, dan zonnepaneeleigenaren zelf? Om een eerlijk antwoord te vinden op de vraag “Hoeveel geld ga ik besparen met zonnepanelen?”, hebben wij een onderzoek uitgevoerd onder huidige zonnepaneelbezitters.

Opbrengst zonnepanelen 2023

Wanneer je je oriënteert op de aanschaf van zonnepanelen, ontvang je vaak een berekening van de verwachte opbrengst van de zonnepanelen. Vaak wijkt deze schatting af van de werkelijke opbrengst. Gelukkig is dat meestal in positieve zin, en is de daadwerkelijke opbrengst dus hoger dan vooraf berekend. Om deze reden waren wij benieuwd naar de energieopbrengst van onze huidige Soly-klanten. Hoeveel energie hebben hun zonnepanelen tot nu toe in 2023 opgewekt? Deze informatie kunnen wij namelijk niet alleen gebruiken om onze eigen dienstverlening te verbeteren, maar kan ook worden ingezet om anderen te inspireren om ook over te stappen op duurzame én voordelige zonne-energie. Want de energiebesparingen die je in 2023 hebt misgelopen, kun je in 2024 besparen.

 

Energie besparen met zonnepanelen

We hebben ons klantpanel via e-mail gevraagd wat de opbrengst in kilowattuur (kWh) van hun zonnepanelen was tussen 1 januari 2023 en 1 oktober 2023. Ook wilden we graag weten hoeveel geld ze daarmee hebben bespaard op hun energierekening. We hebben veel respons ontvangen van enthousiaste zonnepaneeleigenaren, daarvoor dank! Tientallen klanten hebben hun opbrengst en besparingen gedeeld, soms zelfs inclusief screenshot van de mobiele app. Over het algemeen zijn onze klanten erg tevreden over de zonnepanelen, en hebben ze geen spijt van hun aankoop. Ook hebben de meeste zonnepanelen meer opgewekt dan vooraf berekend was, en heeft een groot deel van de klanten zelfs stroom teruggeleverd aan het net. Om je een echt realistisch beeld te geven, lichten we hieronder wat klanten voor je uit:

14 zonnepanelen

Opbrengst: 2.515 kWh

De 14 panelen van B. Lam hebben dit jaar al 2.515 kWh opgewekt, wat al ongeveer € 500,- op de energielasten heeft bespaard. De heer Lam is daarom ook zeer tevreden met de aanschaf van zonnepanelen, voornamelijk omdat de energieprijzen de laatste jaren flink zijn gestegen. Ook merkt hij naast een lagere energierekening helemaal niks van de panelen op zijn dak. Wat wel is veranderd is zijn fanatisme in het gebruik van energieslurpers tijdens zonnige momenten, hier is hij namelijk goed mee bezig. Het aanzetten van bijv. de (af)wasmachine of de droger tijdens uren met veel zonlicht is zijn nieuwe sport!

7 zonnepanelen

Opbrengst: 2.494 kWh

De familie Vermeer-Wobben beschikt sinds eind 2022 over zonnepanelen, 7 stuks in totaal. Deze hebben tot nu toe in 2023 bijna 2.500 kWh opgewekt. Aangezien dit het eerste volledige jaar is dat het huishouden van zonnestroom gebruik maakt, is de exacte besparing niet bekend. Wel had de familie in 2022 een jaarverbruik van 1.600 kWh, wat zou betekenen dat de zonnepanelen gemiddeld meer opwekken dan het verbruik. Hierdoor kan de familie optimaal gebruik maken van de salderingsregeling en terugleveren aan het net.

19 zonnepanelen

Opbrengst: 3.776 kWh

De heer van der Niet heeft in mei 2019 zonnepanelen van Soly laten installeren, en is dus al ruim 4 jaar zonnepaneeleigenaar. Tot 1 oktober 2023 hebben zijn 19 zonnepanelen 3.776 kWh opgebracht, en in 2022 behaalde zijn zonnesysteem zelfs een opbrengstrecord van ruim 4.500 kWh. De aanschafkosten van de zonnepanelen zijn inmiddels al terugverdiend, waardoor L. van der Niet nu écht geniet van gratis zonnestroom.

8 zonnepanelen (huur)

Opbrengst: 2.010 kWh

Mevrouw Hulshof huurt al 3 jaar zonnepanelen bij Soly, en is hier erg tevreden over. De 8 zonnepanelen die ze via Soly huurt hebben al 2.010 kWh opgewekt dit jaar. Ze weet niet exact hoeveel geld ze hiermee bespaard heeft, maar haar energierekening is flink omlaag gegaan. Ook krijgt ze ieder jaar geld terug voor te veel betaalde maandelijkse lasten. Naast zonnepanelen, heeft mevrouw Hulshof ook andere duurzame alternatieven aangeschaft, zoals een airco en enorm zuinige cv-ketel. Hierdoor is haar huishouden bijna gasloos!

Bereken nu uw voordeel

Volledig vrijblijvend advies van Soly

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Achtergrond

Kennisbank

Wil je graag meer weten over de eigenschappen en voorwaarden van zonnepanelen? We hebben er ruimte voor vrij gemaakt in onze kennisbank. Hier lees je alles over onze duurzame producten. Lees alvast verder met de volgende drie artikelen.
cards knowhow icon icon
Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?
De installatie van zonnepanelen kan binnen één werkdag afgerond zijn. Dit geldt met name voor systemen tot 20 zonnepanelen.
cards knowhow icon icon
Offerte zonnepanelen ontvangen, en nu?
We geven je graag tips over waar je op moet letten na het ontvangen van een offerte voor zonnepanelen.
cards knowhow icon icon
Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?
Voor mensen met zonnepanelen is het salderen en terugleveren van zonne-energie aan het energienet bekend terrein. Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?