Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

De hoogste opbrengst uit zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen op het dak te plaatsen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de beste periode is om de zonnepanelen te installeren. We kunnen steeds meer monitoren, en dus ook de opbrengst van zonnepanelen op een willekeurige dag. Die data vertellen ons veel, voornamelijk in welke periode jouw rendement het hoogst ligt. Een belangrijk gegeven, want daarmee kunnen we ook een gerichte uitspraak doen over het beste moment om zonnepanelen te plaatsen.

De opbouw van zonnepanelen

Elk zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. De zonnecellen zijn opgebouwd uit het materiaal silicium, dat verantwoordelijk is voor het geleiden van stroom bij lichtinval. Wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen primair functioneren op basis van ‘licht’, nog eerder dan de zon. Uiteraard staan beide wel met elkaar in verbinding, want zodra de zon begint te schijnen is sprake van een positieve lading op het zonnepaneel, en een negatieve lading eronder. Dit staat bekend als gelijkstroom. Zonnepanelen werken op basis van lichtinval, en presteren dan ook het beste in een periode dat het buiten langer licht is: de lente en zomer.

Functioneren zonnepanelen ook als het bewolkt is?

‘s Winters of op bewolkte dagen is sprake van minder zonuren, maar dat betekent gelukkig niet dat de zonnepanelen buiten werking zijn. Ook wanneer het buiten bewolkt weer is zullen de zonnepanelen nog voldoende licht opvangen om stroom op te wekken, zij het minder dan op een zonnige dag. De kans is evenwel groot dat een huishouden tijdens de herfst- en winterperiode nog een beroep zal moeten doen op het elektriciteitsnet voor het gebrek aan opgewekte stroom uit zonnepanelen.

Wat bepaalt de opbrengst uit zonnepanelen?

In Nederland wordt onder de streep gemiddeld 85% van de capaciteit van een zonnepaneel benut. Dat dit niet 100% is, heeft met een aantal factoren te maken. Welke factoren hebben invloed op de gemiddelde opbrengst uit zonnepanelen? Laat je de zonnepanelen plaatsen op een schuin dak, dan ben je afhankelijk van de bestaande hellingshoek. In de ideale situatie is de hellingshoek circa 35°, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Ook de oriëntatie, idealiter op het Zuiden, is in de praktijk niet altijd van toepassing. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde benutte capaciteit van zonnepanelen lager ligt.

Beste moment voor installatie zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is altijd een goede keuze, en gelukkig profiteer je op ieder moment van het jaar van 100% groene zonne-energie. Dat gezegd hebbende: wil je vanaf dag 1 optimaal rendement uit zonnepanelen? Dan is het beste moment voor de installatie van zonnepanelen zonder twijfel in maart. Het laatste weekend van maart is het moment dat de klok weer een uur vooruit gaat, en functioneel is dit ook weer het moment dat de dagen langer worden. In deze periode zien we een aanzienlijke stijging van het rendement uit zonnepanelen. Meer lichturen zorgen direct en indirect voor een hogere opbrengst van de zonnepanelen.

De periode met het hoogste rendement uit zonnepanelen loopt door tot medio oktober, waarna de klok weer een uur achteruit gaat en de dagen korter worden.

Zonlicht omzetten naar stroom

We zijn allemaal bekend met de weersomstandigheden in Nederland. We kennen een zonnige lente, warme zomers, een regenachtige herfst en weinig zonuren in de winter. Die factoren zorgen voor minder zonlicht, en minder zonuren betekent minder stroom opwekken. Zoals je in de grafiek hierboven al hebt gezien, zijn de maanden mei, juni en juli uitstekende maanden voor het opwekken van zonne-energie.

Wist je dat zelfs binnen Nederland structurele verschillen bestaan tussen de zonuren in bijvoorbeeld het westen en oosten? Woont men aan de kust, dan profiteert men van de vele zonuren ten opzichte van iemand die langs de grens met Duitsland woont. Meer zonuren is meer duurzaam opgewekte stroom van de zon. Overigens hoeft bewolking geen probleem te zijn; diffuus licht zorgt óók voor zonne-energie. Dit noemen we diffuus licht. Meer weten? Lees verder: hoe werken zonnepanelen?

Tot slot is er met name het vermogen van zonnepanelen waar het verschil wordt gemaakt. Het maximale vermogen van een zonnepaneel noemen we het piekvermogen (Wattpiek – Wp). Hoe hoger de Wattpiek, des te hoger de opbrengst van een zonnepaneel. Bij Soly maken we gebruik van 405 Wp zonnepanelen, maar er zijn ook voorbeelden bekend van zonnepanelen met een lager piekvermogen.

Benieuwd wat jij kunt besparen?

Wist je dat we bij Soly nog altijd een super snelle installatie van zonnepanelen kunnen garanderen? Zo kan jij de periode voor het plaatsen van zonnepanelen perfect timen, en geniet je vanaf het eerste moment van een optimale opbrengst. Nog leuker: jij kunt nu al zien hoeveel je straks gaat besparen, door gebruik te maken van onze online tool: ZonneConfigurator. Op basis van jouw woonsituatie, voorkeuren en jaarlijks energieverbruik geven we een scherpe indicatie van jouw besparing met zonnepanelen. Ontdek het bij Soly!

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?
Kies je voor het huren of kopen van zonnepanelen, dan komen termen als Wattpiek (Wp) en kWh geregeld voorbij. Wat wordt bedoeld met de Wattpiek of het piekvermogen van een zonnepaneel?
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder. Op deze pagina geven we je antwoord op de vraag ‘hoe werken zonnepanelen?’.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen recyclen
Het gemiddelde zonnepaneel heeft een levensduur van 25 jaar, en naarmate we steeds betere zonnepanelen produceren, wordt deze levensduur steeds langer. Zonnepanelen die oorspronkelijk in de jaren negentig zijn geïnstalleerd, naderen het einde van hun levensduur.
cards knowhow icon icon
Hoe maak je zonnepanelen schoon?
Als je zonnepanelen op huis hebt, wil je ervoor zorgen dat ze optimaal werken. Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image