Categorie:

Algemeen
Kennisbank

De beste zonnepanelen van 2024

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2024? Ieder onafhankelijk onderzoek gebruikt haar eigen methodiek en normering om zonnepanelen onderling te vergelijken. Men kan bijvoorbeeld de nadruk leggen op het module-rendement van een zonnepaneel, brandveiligheid, vermogen of garanties. Welke zonnepanelen merken komen het beste uit de test?

Wat zijn rendabele zonnepanelen in 2024?

Bij het kopen of huren van zonnepanelen kijken veel mensen direct naar de investering en het rendement. Het rendement van zonnepanelen drukken we uit in kWh, en natuurlijk ook in de besparing op de energierekening. Kortweg noemen we dit de terugverdientijd van zonnepanelen. Na welke periode heb ik de investering terugverdiend als gevolg van de geldelijke besparing op de energierekening? Het rendement en vermogen van zonnepanelen speelt hierin een bepalende rol. Er bestaan evenwel meer factoren die samen een zonnepaneel ‘maken’. Bij de selectie van de beste zonnepanelen in 2024 kijken we primair naar de volgende factoren:

✓ Vermogen zonnepaneel
✓ Rendement
✓ Brandveiligheid
✓ Keurmerken & certificaten
✓ Jaarlijkse degradatie
✓ Langdurige reputatie
✓ Sterkte zonnecellen

En zelfs wanneer bovengenoemde elementen allemaal lijken te kloppen, dan is het nog de vraag in hoeverre het beoogde beste zonnepaneel ook past op het dak van je woning. Dat heeft dan weer te maken met de afmetingen van de zonnepanelen, die praktisch altijd verschillen per fabrikant. Ter illustratie: op grote daken kan een groter zonnepaneel met iets lager rendement gunstig zijn, en vice versa.

Bij de beoordeling van de beste zonnepanelen houden we daarom uitsluitend rekening met de technische aspecten van het zonnepaneel, zonder daarbij rekening te houden met externe omstandigheden.

Bereken de kosten en opbrengst van zonnepanelen. Online en vrijblijvend.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Eigenschappen

Vermogen en rendement

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het is belangrijk om op te merken dat de kwaliteit van zonnepanelen de laatste jaren snel is gegroeid. Het vermogen van zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom (in kWh) een zonnepaneel onder de best mogelijke omstandigheden kan opwekken. Het piekvermogen van een zonnepaneel wordt onder testomstandigheden vastgesteld aan de hand van een aantal richtlijnen:

  • Sterkte invallende zonnestralen: 1000 W/m²;
  • Zonnespectrum: genormaliseerd voor AM = 1,5. Relatieve lengte van de lichtweg vanuit de atmosfeer naar de aarde (of je dak);
  • Loodrechte instraling van zonlicht op de zonnepanelen, en
  • Temperatuur zonnecellen: 25 °C.

In de praktijk is zelden sprake van optimale testomstandigheden van zonnepanelen. Daarom houden we bij het potentiële rendement van de zonnepanelen rekening met een factor 0,88. Heeft een zonnepaneel het piekvermogen 430 Wp, dan geldt: 430 x 0,88 = 378,4 kWh per jaar.

Betrouwbaarheid

Keurmerken en certificaten

De zonnepanelen die we in Nederland verkopen moeten voldoen aan strenge Europese kwaliteitsnormen. Die normering zorgt ervoor dat je – ongeacht de leverancier – in principe altijd beschikt over zonnepanelen van een robuuste kwaliteit. Kwaliteitsnormen voor zonnepanelen behelzen onder andere de brandveiligheid, een correct (piek)vermogen en het uitsluiten van productfouten in de eerste jaren na de installatie van zonnepanelen.

Bekende certificeringen voor zonnepanelen zijn het TüV-keurmerk (TÜV-ID), ISO 14001 en het CE-keurmerk.

Garanties

Brandveiligheid zonnepanelen

Een belangrijk element voor de beoordeling van zonnepanelen is brandveiligheid. In hoeverre lopen bewoners na installatie van de zonnepanelen kans op brand? Feitelijk is de kans op brand in een zonnepanelensysteem erg klein: 0,014%. Hoewel er wel brand ontstaat rondom de zonnepanelen, is dit vrijwel zonder uitzondering niet het gevolg van productfouten. Bij de bepaling wat de beste zonnepanelen zijn, wordt desalniettemin de brandveiligheid wel meegenomen in de beoordeling.

Opbrengst

Jaarlijkse degradatie zonnepaneel

Bij de kwaliteitsbeoordeling van zonnepanelen wordt nadrukkelijk gekeken naar de (jaarlijkse) degradatie van de zonnepanelen. Na de installatie van zonnepanelen neemt het vermogen van zonnepanelen ieder jaar een klein stukje af. We noemen dit de degradatie. Het vermogen neemt af als gevolg van de instraling van zonlicht, waarna een reactie plaatsvindt die de prestaties van het zonnepaneel iets doet afnemen. De degradatie van zonnepanelen kan variëren van 0,35 tot 0,7 procent per jaar.

Ontvang een vrijblijvende offerte!

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend

Langdurige reputatie
Door de jaren heen is de zonne-energiemarkt sterk geëvolueerd. Er zijn tientallen nieuwe fabrikanten bijgekomen, welke het zonnepanelen aanbod voor particulieren bedrijven heeft laten groeien. In de lijst met beste zonnepanelen komen we desondanks veel oudgedienden tegen. Dat heeft te maken met de jarenlange ontwikkeling van een sterke en betrouwbare reputatie. Die reputatie bouw je niet in één of twee jaar op. Dat heeft voor fabrikanten van zonnepanelen echter ook een keerzijde: de reputatie van een merk kan ook binnen de kortste keren in een negatieve spiraal raken.

Sterkte zonnecellen
Tot slot beoordelen we de beste zonnepanelen op basis van de sterkte van zonnecellen. De sterkte van zonnecellen op een zonnepaneel heeft in feite ook betrekking op het vermogen en de afmetingen van een paneel. De zonnecellen van zonnepanelen zijn feitelijk verantwoordelijk voor het opwekken van energie. En hoe sterker een zonnecel, des te hoger het potentiële vermogen het paneel op basis van dezelfde oppervlakte. Zonnecellen hebben derhalve een grote invloed op de kwaliteit van zonnepanelen.

Beste merk zonnepanelen in 2024

Zonnepanelen in Nederland verkocht voldoen stuk voor stuk aan de Europese kwaliteitsnorm. Dat betekent dat je ongeacht het merk altijd verzekerd bent van een vaste kwaliteit. Desondanks bestaat er evident verschil in het type zonnepaneel en de fabrikant. Wat zijn de beste merken zonnepanelen in 2024?

1. Suntech Power
2. Jinko Solar
3. Canadian Solar
4. DMEGC Solar Energy
5. Boviet Solar

Zonnepanelen kopen of huren

Wil je de beste zonnepanelen kopen of huren, dan moet je naar meer kijken dan alleen de beste zonnepanelen. De focus ligt op de juiste prijs/kwaliteit-verhouding, die weer gevolgen heeft voor de eerder genoemde terugverdientijd van zonnepanelen. Dit is de belangrijkste reden waarom we bij Soly kiezen voor de zonnepanelen van Jinko Solar. Deze Chinese fabrikant heeft een sterke en langdurige reputatie, en beschikt over erkende certificeringen. Bovendien staan de zonnepanelen garant voor een hoog vermogen en rendement, profiteer je van uitgebreide garanties en geniet je van een buitengewoon lage jaarlijkse degradatie. Dat betekent dat je vandaag, morgen en over 10 jaar nog steeds alle belangrijke voordelen van zonnepanelen ervaart.

We adviseren je graag over de mogelijkheden van zonnepanelen. De beste zonnepanelen van 2024 vind je bij Soly.

Achtergrond

Kennisbank

Wil je nog meer weten over zonnepanelen? Dan verwijzen we je graag naar de kennisbank. Hier staan tal van artikelen over zonnepanelen. We hebben alvast 3 artikelen voor je uitgezocht die je misschien wel interesseren.
cards knowhow icon icon
Elektrische auto opladen via zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektrische auto iedere dag volledig op te laden?
cards knowhow icon icon
Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
Zonne-energie is duurzaam en dynamisch inzetbaar. We vertellen je meer over wat je kan doen met 1 kWh stroom.
cards knowhow icon icon
Knipperende lampen in huis: oorzaak en gevolgen
Heb je de laatste tijd in huis wel eens te maken met knipperende lampen? Daar ben je niet alleen in. Lees meer over de mogelijke oorzaken.

Kom met ons in contact

Heb je nog een vraag en wil je graag met iemand van Soly spreken? Dan helpen we je graag.
contact image