Het zakelijk aanschaffen of leasen van zonnepanelen geldt als een forse, doch interessante investering. U wilt daarom verzekerd zijn van een correcte installatie van het systeem. Daarmee zorgen we ervoor dat de kans op schade of risico’s in de veiligheid richting de toekomst tot het maximale beperkt blijft. Om eventuele installatiefouten op te sporen, is de Scope 12 keuring geïnitieerd. Tijdens deze keuring wordt de installatie van het zonnesysteem uitgebreid gecontroleerd om de veiligheid van de technische installatie na plaatsing te waarborgen.
Een wellicht nog belangrijkere stap in de aanschaf van een zonnesysteem is om voorafgaand aan de installatie te onderzoeken of uw dak en de draagconstructie geschikt is voor de extra belasting van zonnepanelen. Om te bepalen of de constructie van de zakelijke zonnepanelen op uw dak kan worden toegepast, wordt er vooraf een constructieberekening uitgevoerd. Bij deze constructieberekening wordt onder andere rekening gehouden met situaties zoals sneeuw of hevige regenval. De uitkomsten van de constructieberekening worden gerapporteerd in een constructierapport.
Welke risico’s worden vermeden met een constructieberekening?
Wanneer men nadenkt over de veiligheidsrisico’s van zonnepanelen, wordt er vaak gedacht aan brandrisico’s. Het constructierapport is niet bedoeld om de aspecten rond brandveiligheid te controleren, maar let juist op andere risico’s, zoals overbelasting van het systeem. Wist je dat een zonnepaneel gemiddeld zo’n 21 kg weegt? U kunt zich voorstellen hoeveel gewicht het complete zonnesysteem – inclusief montagemateriaal – met zich meebrengt. Wanneer de dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen niet aan kan, kan dit voor verscheidene ongemakken zorgen. Denk hierbij aan een verzakking, verscheuring of instorting van het dak, of het wegwaaien van de panelen tijdens een storm. Scenario’s die u – net als wij – graag wilt voorkomen.
Wanneer zonnepanelen met hun volle gewicht van het dak af vallen, zorgt dit niet alleen voor schade aan het paneel zelf, maar ook voor de omgeving. Denk aan de glassplinters die zich door de lucht zullen verspreiden, of de schade aan eventuele objecten. Het uitvoeren van een constructieberekening is dus van essentieel belang om de veiligheid van uw zonnesysteem te garanderen.