Categorie:

Thuisbatterij
Kennisbank

Brandveiligheid thuisbatterij

Uit recent onderzoek door Soly blijkt dat 61% van de consumenten met zonnepanelen ook de thuisbatterij in overweging heeft. De thuisbatterij maakt de opslag van een overschot aan zonne-energie mogelijk, waardoor huishoudens ook buiten de functionele uren van zonnepanelen een beroep kunnen doen op duurzame energie. Omdat de thuisbatterij nog maar zo kort op de markt is, zijn er echter ook vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de brandveiligheid van de thuisbatterij?

Veiligheid

Is de thuisbatterij brandgevaarlijk?

Binnen de ontwikkeling en het ontwerp van de thuisbatterij is nadrukkelijk aandacht gegeven aan de (brand)veiligheid van het systeem. De Soly Powercell® is een Enphase product. Deze fabrikant maakt bij de productie van de thuisbatterij gebruik van de zogenoemde LFP-chemie, beter bekend als lithium-ijzerfosfaat. Dit materiaal behoort tot de veiligste oplossingen die op de markt beschikbaar zijn voor toepassingen van de thuisbatterij voor woningen. Het is slechts één van de vele voordelen van lithium-ijzerfosfaat (LiFe (PO4)) ten opzichte van een alternatief als lithium-ion (Li-ion).

We bespreken hier het verschil in brandveiligheid en de voordelen van de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij ten opzichte van de Li-ion batterij.

lithium-ijzerfosfaat

LiFe (PO4) – Enphase

De thuisbatterij van Soly maakt gebruik van de kathode op lithium-ijzerfosfaat. De chemische opstelling van LiFe is stabieler ten opzichte van de alternatieven, en bovendien onbrandbaar. Lithium-ijzerfosfaat is goed bestand tegen oververhitting. De LiFe-thuisbatterij is daarnaast standaard voorzien van een Battery Management System (BMS). Dit systeem is ingebouwd met extra veiligheidsmechanismen om (permanente) schade aan de thuisbatterij te voorkomen.

Lithium-ion-accu

Li-ion batterij

Een Li-ion thuisbatterij maakt gebruik van de Lithium Kobalt Oxide samenstelling. Dit is een chemische samenstelling die last kan krijgen van thermische instabiliteit. In de praktijk betekent dit dat bij oververhitting de thuisaccu vlam kan vatten en zelfs kan exploderen. Om de kans hierop te verkleinen maakt men ook bij de Li-ion batterij in principe standaard gebruik van een Battery Management System (BMS). Wanneer er met de accu iets gebeurt dat tot permanente schade kan leiden – zoals oververhitting of diepontlading – dan schakelt het Battery Management System de oververhitte of beschadigde elementen van de accu standaard uit.

Kwaliteit

Voordelen lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij

Naast de brandveiligheid van de thuisbatterij zijn er meer voordelen verbonden aan de batterijen van Enphase. De materialen van dit type batterij zijn dankzij haar LiFe (PO4) samenstelling ook nog eens milieuvriendelijker. Lithium-ijzerfosfaat beschikt over natuurlijke grondstoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Zo zijn vrijwel alle onderdelen van de LiFe-thuisbatterij recyclebaar en profiteer je als gebruiker ook nog eens van een langere levensduur.

Enphase opslagsystemen zijn AC-gekoppelde oplossingen, die inherent veiliger zijn dan DC producten op hoogspanning. De AC-gekoppelde thuisbatterij beschikt over een geïntegreerde omvormer die stroom van AC (wisselstroom) omzet naar DC (gelijkstroom). Dit houdt in dat de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen eerst door de omvormer wordt omgezet naar wisselstroom. Feitelijk is de AC-gekoppelde thuisbatterij op wisselstroom in staat om pieken in de stroomvraag op te vangen, en om die reden veiliger dan een DC-gekoppelde thuisbatterij.

Tot slot vormen de verbeterde ontlading en laadefficiëntie van de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen een grote meerwaarde ten opzichte van de minder efficiënte li-ion batterijen.

Thuisbatterij kopen

Wil je de Soly Powercell® kopen? Onze thuisbatterij is modulair en beweegt dus altijd mee met je persoonlijke situatie. Meer opslagcapaciteit nodig om te voldoen aan de veranderende stroomvraag? Dat kan! Vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

    Geheel vrijblijvend
    Achtergrond

    Kennisbank

    Wil je graag meer weten? Wij hebben hier wat interessante artikelen voor je. Lees meer over het dynamische energiecontract, zonnepanelen en de thuisbatterij. Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
    cards knowhow icon icon
    Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
    De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Op een zonnige zomerdag kan je per zonnepaneel zomaar 2 kWh energie opwekken.
    cards knowhow icon icon
    “61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”
    Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen.
    cards knowhow icon icon
    Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
    Het dynamische energiecontract wint steeds meer terrein ten opzichte van vaste en variabele energiecontracten. Is dit type contract interessant als je zonnepanelen hebt?

    Kom met ons in contact

    Heb je nog vragen naar aanleiding van het bovenstaande, of wil je ons iets anders vragen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder op weg.
    contact image