Categorie:

Milieu
Kennisbank

Waarom het rendement van zonnepanelen lager is bij hogere temperaturen

Nederland krijgt steeds warmere zomers, en dus neemt ook de opbrengst van zonnepanelen toe, toch? Nou, het ligt iets gecompliceerder. Een zomer met extreem hoge temperaturen lijkt misschien leuk, maar het rendement van zonnepanelen stijgt niet altijd mee met de temperatuur. Onder invloed van tropische temperaturen daalt het rendement zelfs iets. Het rendement van zonnepanelen is nog altijd hoog, maar wel vaak iets lager dan je zou verwachten op een tropische dag.

Hoge temperatuur, opbrengst zonnepanelen blijft achter

Volop zon, geen wolkje aan de lucht en temperaturen die rond de 30 graden liggen. Het lijkt de perfecte zomerdag, ook voor zonnepanelen. Toch ligt het rendement net iets lager dan op dagen dat het evenzo zonnig is, maar met 25 graden wel iets koeler. En dat is juist goed voor de zonnepanelen. Hoe komt dat? Zonnepanelen functioneren op basis van zonlicht. Hoe langer de dagen worden, des te meer zonne-energie je zult opwekken. De (zon)lichtinval zorgt voor positieve en negatieve spanning tussen verschillende zonnecellen, waardoor energie wordt opgewekt. Deze energie wordt door de omvormer omgezet van gelijkstroom in wisselstroom, en geschikt gemaakt voor gebruik in het huishouden.

Tot zover het proces van energie opwekken met zonnepanelen. Hoe komt het dat zonnepanelen minder rendement blijken te hebben zodra de temperatuur rond de 30 graden of hoger komt te liggen? Dat heeft te maken met de warmte. Het systeem van zonnepanelen heeft behoefte aan koelte en ventilatie om optimaal te renderen. Flinke warmte gaat hierin juist gepaard met een verlies aan energie, waardoor het rendement uit zonnepanelen lager ligt dan je zou verwachten.

Kan je het verlies van energie op warme zomerdagen voorkomen? Ja zeker! Wist je bijvoorbeeld dat je zonnepanelen kunt combineren met een groen dak? De natuurlijke beplanting zorgt ervoor dat de omgeving van de zonnepanelen koeler blijft, waardoor het rendement van je zonnepanelen toeneemt. Ook bij hogere temperaturen.

Effect

Zonlicht en (exterme) warmte op zonnepanelen

Factoren in de opbrengstberekening

De fysische werking van zonnepanelen is een natuurlijk proces, waarbij extreme hitte een klein negatief effect heeft op de opbrengst uit zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat er tot op de dag van vandaag nog geen oplossing is gevonden voor de functionaliteit van zonnepanelen op warme dagen. Rondom het berekenen van de opbrengst uit zonnepanelen is het daarom cruciaal om een juiste weergave te geven, gebaseerd op alle factoren die invloed kunnen hebben op het rendement:

Dankzij de ZonneConfigurator kan je binnen één minuut berekenen wat er op jouw adres mogelijk is. En dat is vaak meer dan je denkt.

Beste maanden voor opwekken zonne-energie

Ondanks dat het rendement op extreem warme dagen iets lager kan liggen dan je zou verwachten, is de opbrengst nog altijd het hoogst in de zomermaanden. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met het aantal zonuren per dag, dat zich in juni en juli op het hoogtepunt bevindt. Wil je meer weten over de beste maand om zonnepanelen te installeren? Dat lees je in onze blog.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.
cards knowhow icon icon
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Het resultaat van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen, en na plaatsing doorlopend monitoren.
cards knowhow icon icon
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
cards knowhow icon icon
Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?
Kies je voor het huren of kopen van zonnepanelen, dan komen termen als Wattpiek (Wp) en kWh geregeld voorbij. Wat wordt bedoeld met de Wattpiek of het piekvermogen van een zonnepaneel?

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image