Het ontstaan van Earth Hour
Earth Hour is een initiatief van het World Wide Fund for Nature (WWF). In Nederland wordt het georganiseerd door de Nederlandse tak van het WWF: het Wereld Natuur Fonds. De eerste editie vond plaats in Sydney, Australië, en was gelijk een groot succes. Meer dan 2,2 miljoen mensen namen deel, waarbij het energieverbruik tijdens dit uur met 2 tot 10 procent verminderde.
Het eerste ‘uur der aarde’ inspireerde vele landen om mee te doen. Tijdens de tweede editie in 2008 deden maar liefst 35 landen en 400 steden mee. Tegenwoordig zijn dit zelfs 190 landen en meer dan 7.000 steden, waaronder grote wereldsteden zoals Seoul (Zuid-Korea), Washington (Amerika), Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Rio de Janeiro (Brazilië). Ook in Nederland doen diverse grote steden mee, zoals Rotterdam, Groningen, Maastricht en natuurlijk onze hoofdstad Amsterdam. Earth Hour wordt normaal gesproken gehouden op het weekend waarin de zomertijd begint. Echter, vanwege de samenloop met Pasen dit jaar, zal Earth Hour op 23 maart 2024 plaatsvinden.
Het effect van Earth Hour
Tijdens Earth Hour gaan de lichten één uur uit. Wat voor effect heeft deze 60 minuten op ons energieverbruik? Als volgens het WNF 500.000 Nederlandse huishoudens deelnemen aan Earth Hour, dan besparen zij samen evenveel elektriciteit als 220 huishoudens verbruiken in een volledig jaar.
Misschien maken deze besparingscijfers niet direct indruk op je. Maar dat is volgens het WWF en WNF ook niet nodig. Earth Hour staat voor meer dan enkel energiebesparing. De actie is een wereldwijd signaal dat we niet zonder natuur kunnen en in actie moeten komen. Het creëert dus vooral een stukje bewustwording. De organisatie achter Earth Hour meet het succes dus vooral in het aantal media-impressies en krantenkoppen over Earth Hour, en cijfers rondom de globale energiebesparing worden niet tot amper gepubliceerd.
Doe jij ook het licht uit?
Doe dit jaar mee aan Earth Hour, en maak een grote impact met een klein gebaar.