Categorie:

Milieu
Kennisbank

Soly doet het licht uit

Aankomende zaterdag 23 maart is het Earth Hour, een initiatief van het WWF en WNF. Tijdens dit uur dimmen miljoenen burgers, bedrijven en bezienswaardigheden hun licht om de schijnwerper te richten op de klimaatproblemen van onze planeet. Soly moedigt dit initiatief graag aan, omdat het past bij onze normen en waarden als gecertificeerde B Corp. In dit artikel zullen we het ontstaan en het doel van Earth Hour belichten, en geven we een paar tips hoe je zelf impact kan maken tijdens deze editie van Earth Hour.

Het ontstaan van Earth Hour

Earth Hour is een initiatief van het World Wide Fund for Nature (WWF). In Nederland wordt het georganiseerd door de Nederlandse tak van het WWF: het Wereld Natuur Fonds. De eerste editie vond plaats in Sydney, Australië, en was gelijk een groot succes. Meer dan 2,2 miljoen mensen namen deel, waarbij het energieverbruik tijdens dit uur met 2 tot 10 procent verminderde.

Het eerste ‘uur der aarde’ inspireerde vele landen om mee te doen. Tijdens de tweede editie in 2008 deden maar liefst 35 landen en 400 steden mee. Tegenwoordig zijn dit zelfs 190 landen en meer dan 7.000 steden, waaronder grote wereldsteden zoals Seoul (Zuid-Korea), Washington (Amerika), Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Rio de Janeiro (Brazilië). Ook in Nederland doen diverse grote steden mee, zoals Rotterdam, Groningen, Maastricht en natuurlijk onze hoofdstad Amsterdam. Earth Hour wordt normaal gesproken gehouden op het weekend waarin de zomertijd begint. Echter, vanwege de samenloop met Pasen dit jaar, zal Earth Hour op 23 maart 2024 plaatsvinden.

Het effect van Earth Hour

Tijdens Earth Hour gaan de lichten één uur uit. Wat voor effect heeft deze 60 minuten op ons energieverbruik? Als volgens het WNF 500.000 Nederlandse huishoudens deelnemen aan Earth Hour, dan besparen zij samen evenveel elektriciteit als 220 huishoudens verbruiken in een volledig jaar.

Misschien maken deze besparingscijfers niet direct indruk op je. Maar dat is volgens het WWF en WNF ook niet nodig. Earth Hour staat voor meer dan enkel energiebesparing. De actie is een wereldwijd signaal dat we niet zonder natuur kunnen en in actie moeten komen. Het creëert dus vooral een stukje bewustwording. De organisatie achter Earth Hour meet het succes dus vooral in het aantal media-impressies en krantenkoppen over Earth Hour, en cijfers rondom de globale energiebesparing worden niet tot amper gepubliceerd.

 

Doe ook mee aan Earth Hour 2024

Dit jaar zullen weer veel bekende bezienswaardigheden wereldwijd de lichten uit doen. Denk hierbij aan de Eiffeltoren (Frankrijk), Buckingham Palace (Engeland) en Durgam Cheruvu Cable Bridge (India). In Nederland gaat dit bijvoorbeeld om de Erasmusbrug in Rotterdam, de Groningse Martinitoren en het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam.

Je kunt zelf deelnemen aan Earth Hour door thuis alle lichten uit te doen. Om jezelf te vermaken tijdens dit donkere uur, heeft het WWF een aantal tips en thuisactiviteiten op een rijtje gezet. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd voor mensen die liever op pad gaan tijdens Earth Hour, denk hierbij aan lampionnenoptochten en dineren bij kaarslicht. Alle activiteiten vindt je op de activiteitenkaart van het WWF.

Geef één uur aan de aarde

Op internationaal niveau promoot het WWF om dit jaar wat éxtra te doen naast het dimmen van de lichten. In de campagne “Biggest Hour For Earth” worden mensen aangemoedigd om 60 minuten lang iets goeds te doen voor de wereld, met een activiteit waarvan je houdt. Denk hierbij aan het kijken van een natuurdocumentaire, het maken van een vegan diner of het organiseren van een opruimactie in jouw buurt. Op de website van Earth Hour kun je inspiratie opdoen voor activiteiten waarmee je een uur aan de wereld kunt bijdragen, en je kunt er ook je ‘gegeven’ uur registreren.

Doe jij ook het licht uit?

Doe dit jaar mee aan Earth Hour, en maak een grote impact met een klein gebaar.

Achtergrond

Kennisbank

Nu je er toch bent.. We hebben nog veel meer informatie over alles dat speelt in de wereld van zonne-energie. Hiervoor verwijzen we je graag naar onze kennisbank. We hebben alvast drie artikelen voor je geselecteerd.
cards knowhow icon icon
Zoveel CO₂-uitstoot bespaar je met zonnepanelen
Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten én stoot je minder CO2 uit.
cards knowhow icon icon
Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
Met dank aan de thuisbatterij kan je straks stroom opslaan, om die duurzame stroom op een later moment te gebruiken. Handig als je overdag niet thuis bent, en ’s avonds de meeste stroom verbruikt.
cards knowhow icon icon
Nationale Klimaatweek: de duurzame missie van Soly
Samen met duizenden liefhebbers van duurzame oplossingen zetten we grote stappen richting onze duurzame missie: Soly energieneutraal in 2030. Een ambitieuze missie, waar we ons graag aan committeren.
cards knowhow icon icon
Terugverdientijd zonnepanelen wordt steeds korter
Op basis van de huidige tarieven voor stroom is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen nu slechts gemiddeld 3,3 jaar, met positieve uitschieters naar drie jaar. Dat is fors lager dan de door Nederlandse consumenten verwachte terugverdientijd bij de aanschaf van hun zonnepanelen.