Categorie:

Techniek
Kennisbank

Wat is het verschil tussen een omvormer en micro-omvormers?

Een centrale omvormer is lange tijd de standaard geweest bij de installatie van zonnepanelen, maar steeds vaker maakt men gebruik van micro-omvormers. Binnen een systeem met micro-omvormers wordt onder ieder paneel een kleine omvormer geplaatst. Deze micro-omvormers zetten ter plaatse de gelijkstroom om naar wisselstroom. Bij een centrale omvormer zijn alle zonnepanelen op één centrale omvormer aangesloten, die vaak in huis of bijvoorbeeld in een schuur wordt geïnstalleerd. Waarom kiezen we steeds vaker voor micro-omvormers vergeleken met de centrale omvormer?

Hoe werkt een centrale omvormer?

Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in gelijkstroom, en de centrale omvormer zet die stroom om naar Alternating Current (wisselstroom). Dit is de stroom die we in huis gebruiken voor elektrische apparaten. Is de stroomvraag in huis laag, terwijl de opbrengst hoog is? Dan staat de omvormer in verbinding met het energienet. Je kunt dan het overschot aan zonne-energie terugleveren aan het energienet. Momenteel mag je hiervoor nog gebruikmaken van de salderingsregeling.

Een centrale omvormer wordt tegenwoordig uitsluitend nog gebruikt voor zonnepanelen die worden geïnstalleerd in een serieschakeling. Binnen een parallelschakeling voor zonnepanelen wordt in feite altijd de voorkeur gegeven aan micro-omvormers.

Systeem

Verschil serie- en parallelschakeling

Wat is een serie schakeling voor zonnepanelen?

Bij de installatie kan er een serie- of parallelschakeling worden gebruikt, afhankelijk van de situatie. Wanneer het dak weinig last heeft van schaduw of verschillende hellingshoeken, dan wordt er vaak voor seriegeschakeld gekozen in combinatie met een centrale omvormer. Hierbij zijn de panelen als een serie aan elkaar gekoppeld ten opzichte van de omvormer. Zo werken ze in feite als een groot zonnepaneel. Dit betekent dat wanneer een paneel minder opbrengt, bijvoorbeeld omdat deze in de schaduw ligt, dit van invloed is op de opbrengst van de gehele installatie.

Systeem

Wat is een parallelschakeling voor zonnepanelen?

Ideaal voor micro-omvormer

Bij een parallel geschakeld systeem, werken de panelen los van elkaar. Elk paneel heeft een eigen omvormer,  ofwel een micro-omvormer, die parallel met de andere panelen is verbonden. Hierdoor beïnvloeden de panelen elkaar niet en wordt de opbrengst niet benadeeld als één paneel minder presteert. Dit is nuttig bij daken met bijvoorbeeld veel schaduw of verschillende hellingshoeken.

Werking micro-omvormers

Micro-omvormers zijn kleine kastjes die 1:1 onder een zonnepaneel worden geplaatst. Ieder zonnepaneel produceert gelijkstroom (DC). Die vorm van stroom kunnen we in huis niet gebruiken, omdat onze huishoudelijke apparaten zijn ingesteld op wisselingen in de spanning. De micro-omvormer zorgt er daarom voor dat de invoerspanning van ieder paneel wordt omgezet naar wisselstroom. Die stroom kan je in huis wél gebruiken.

Omdat micro-omvormers de opbrengst van individuele panelen verzorgen, kunnen zijn de efficiëntie optimaliseren. Micro-omvormers worden uitsluitend gebruikt binnen een parallel geschakeld systeem.

Verschil centrale omvormer en micro-omvormer

Het grootste verschil tussen de omvormer en micro-omvormers is de vorm van installatie. De centrale omvormer wordt gevoed door de gelijkstroom van alle zonnepanelen op het dak, terwijl de micro-omvormer voor individuele zonnepanelen de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Daar zit nog een klein veiligheidsaspect aan vast; omdat de micro-omvormer slechts één paneel bedient, is het brandgevaar beperkt. Bij een correcte installatie van de centrale omvormer is het risico op brand overigens ook nihil. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

We bespreken de voor- en nadelen van een micro-omvormer.

Kosten micro-omvormer
De huidige kosten voor micro-omvormers liggen relatief hoog in vergelijking tot de centrale omvormer. Dit geldt zowel voor kleine als grote systemen. Echter, het rendement van een systeem met micro-omvormers is beter dankzij de hogere efficiëntie. Dit betekent dat je de iets hogere kosten voor micro-omvormers snel weer hebt terugverdiend.

Monitoring
Dankzij de micro-omvormers kan je de opbrengst van ieder paneel monitoren. Dat klinkt misschien overbodig, maar hierdoor kan je kleine defecten aan een zonnepaneel sneller opmerken. Tevens worden de micro-omvormers van Enphase actief gemonitord en worden er proactief software-updates uitgevoerd. Het individueel monitoren van ieder zonnepaneel is dus wel degelijk een voordeel.

Installatie
Omdat de micro-omvormers direct onder de zonnepanelen worden geïnstalleerd, heb je geen omvormer in huis nodig. Dat scheelt ruimte. Wel kan de installatietijd hierdoor iets langer in beslag nemen, immers; onder ieder paneel moet een micro-omvormer geplaatst en aangesloten worden. Maar zodra de installatie klaar is, geniet je van maximaal rendement zonder een grote omvormer in huis.

Beperkte invloed van schaduw
Omdat ieder zonnepaneel onafhankelijk van elkaar functioneert, heeft eventuele schaduw op het ene paneel geen invloed op de opbrengst van de andere panelen. Zo levert het zonnepanelensysteem de maximale opbrengst.

Advies is maatwerk

Moet ik kiezen voor een centrale omvormer of micro-omvormer?

De keuze voor een centrale omvormer of micro-omvormers onder de zonnepanelen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ligt het dak waar je zonnepanelen wilt plaatsen overdag deels in de schaduw? Dan kiezen we bij Soly standaard voor micro-omvormers in een parallel systeem. Ligt het dak ‘open’ voor de inval van zonlicht, dan kan je alsnog kiezen voor micro-omvormers. De centrale omvormer is in dat geval wel de meest financieel voordelige optie. Daarbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor de installatie van een centrale omvormer in huis; in hoeverre is de infrastructuur goed aan te leggen? Onze adviseurs bespreken dit graag tijdens het vrijblijvende adviesgesprek.

Achtergrond

Kennisbank

Nu je er toch bent.. We hebben nog veel meer informatie over alles dat speelt in de wereld van zonne-energie. Hiervoor verwijzen we je graag naar onze kennisbank. We hebben alvast drie artikelen voor je geselecteerd.
cards knowhow icon icon
Nationale Klimaatweek: de duurzame missie van Soly
In de week van 30 oktober tot en met 5 november 2023 vieren we de Nationale Klimaatweek. Soly is Klimaatsupporter.
cards knowhow icon icon
Start afbouw salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 onzeker
Dinsdag 26 september behandelde de Eerste Kamer het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten omtrent de afbouw van de salderingsregeling.
cards knowhow icon icon
Offerte zonnepanelen ontvangen, en nu?
We geven je graag tips over waar je op moet letten na het ontvangen van een offerte voor zonnepanelen.