Zonnepanelen zijn nog altijd een goede investering met een relatief korte terugverdientijd. Een duurzame keuze waarmee je minder afhankelijk wordt van het dure energienet. En of je nu kiest voor zonnepanelen huren of kopen, je profiteert altijd van een mooi rendement. Het rendement dat je behaalt met zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonuren, de oriëntatie, hellingshoek en de kwaliteit van het zonnepaneel. Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald aan de hand van de efficiëntie van het paneel. Gemiddeld ligt dit rendement tussen de 15 en 22 procent. Bij Soly ligt het rendement van de zonnepanelen op 20,5%. Dit betekent in de praktijk dat 20,5% van al het zonlicht door zonnepanelen kan worden omgezet in energie. De berekening van het rendement wordt onder meer bepaald op basis van het oppervlak, piekvermogen en de hellingshoek van de zonnepanelen op het dak.
Het rendement van zonnepanelen kan je doorvertalen naar de kosten en opbrengst van het zonnesysteem. Daarmee is een goede voorspelling te doen van de terugverdientijd van de zonnepanelen. Ook zegt het rendement iets over de efficiency van een zonnepaneel. Hoe hoger het rendement is, des te minder ruimte het paneel in potentie inneemt op het dak. En dus kan je meer zonnepanelen op het dak installeren en nóg meer zonne-energie opwekken.
Heb je nog geen zonnepanelen, maar zit je hier wel over na te denken? Of heb je al zonnepanelen op het dak liggen, en wil je graag genieten van het hoogste rendement? Lees onze tips om jezelf te verzekeren van het hoogste rendement uit zonnepanelen.
✓ Type zonnepaneel en omvormer
Wereldwijd bestaan tientallen fabrikanten van zonnepanelen, en nog een veel groter aantal verschillende typen zonnepanelen. Let bij je keuze voor zonnepanelen vooral op de verhouding tussen de omvang en het piekvermogen (Wattpiek) van zonnepanelen, in combinatie met de ruimte op je dak. Door de juiste keuze te maken kan de opbrengst van zonnepanelen jaarlijks een stuk hoger komen te liggen.
Omdat de omvormer een wezenlijk onderdeel van het systeem is, verdient het aanbeveling om hier ook goed naar te kijken.
✓ Oriëntatie en hellingshoek
De hoogste opbrengst uit zonnepanelen genereren, dat hangt soms af van de details. Maak de juiste keuze voor de oriëntatie en hellingshoek van het systeem. Zonnepanelen op het zuiden zorgen ervoor dat je systeem de meeste zonne-energie opwekt, terwijl de ideale hellingshoek van de zonnepanelen tussen de 30 en 35 graden behoort te liggen.
✓ Schaduw en vuil
Beperkende factoren voor je zonnepanelen zijn schaduwval op de panelen en een (grove) vuile laag. Zorg er daarom voor je het zonnesysteem laat installeren op een dak waar weinig beperkende factoren – zoals bomen of andere gebouwen – in de directe nabijheid aanwezig zijn. Krijg je te maken met een vuile laag op de panelen, bijvoorbeeld als gevolg van Saharazand, dan kan je ervoor kiezen om de panelen af te nemen met een droge en schone doek.
✓ Levensduur
De levensduur van zonnepanelen is – gelukkig – behoorlijk lang. In de praktijk zeker 25 jaar, zonder dat het zonnesysteem haar oorspronkelijke kwaliteit verliest. Toch zal het rendement van de zonne-installatie in de loop van de tijd iets afnemen, waardoor de opbrengst iets lager komt te liggen. Dat is op zich geen verrassing, maar wel goed om in het achterhoofd te houden bij de berekening van het verwachte rendement van zonnepanelen, nu én over 20 jaar.
✓ Weersomstandigheden
Een factor waar we in Nederland helaas geen invloed op hebben, is het weer. In Nederland komen we ieder jaar alles tegen: regen, zon, bewolking, wind, sneeuw, hagel, hoge en lage temperaturen. Dat betekent dat je zonnepanelen aan al deze externe factoren bloot worden gesteld, en de opbrengst in de praktijk nooit optimaal kan zijn, zoals dat in testomstandigheden wel het geval is.