Omvormers vormen het hart van elk zonnepanelensysteem, maar veel mensen hebben geen idee hoe belangrijk ze zijn.
Als je overweegt om over te stappen op zonne-energie, is het belangrijk om te weten wat de rol van een omvormer is. Simpel gezegd: zonder een omvormer kan de energie die je zonnepanelen thuis opwekken niet gebruikt worden.
Veel huiseigenaren worden enthousiast bij het idee om over te gaan op zonne-energie, maar voelen zich overweldigd door alle technische details. Dit geldt ook voor het kiezen van de juiste omvormer. Met al die verschillende opties, hoe maak je dan de juiste keuze?
Op deze pagina leer je:
Aan het einde van deze uitgebreide gids heb je een goed begrip van omvormers en ben je klaar om met vertrouwen de juiste keuze te maken voor jouw zonne-energiesysteem.
Laten we beginnen!
Een omvormer zet de gelijkstroom (DC), die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen, om in wisselstroom (AC) – het type stroom dat de meeste huishoudens gebruiken. Zonder deze omzetting zou de energie van je zonnepanelen in feite nutteloos zijn. Het zou niet werken met je huishoudelijke apparaten en kan ook niet aan het elektriciteitsnet worden teruggeleverd.
Belangrijke informatie:
Zoals eerder vermeld is de omvormer het hart van een zonnepaneelsysteem.
Zo werkt het in stappen:
Door al deze functies zorgt de omvormer ervoor dat de zonne-energie die je opwekt veilig, efficiënt en direct klaar is om je huis van stroom te voorzien.
Er zijn drie hoofdtypen omvormers: string-omvormers, micro-omvormers en hybride omvormers. Daarnaast bestaan er ook nog power optimizers, dit zijn apparaatjes tussen de panelen en de omvormer die er voor zorgen dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. We bespreken de drie omvormers en power optimzers hieronder, dus lees snel verder om meer te weten te komen.
Elk type heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende zonne-installaties. Hieronder bekijken we elk type in detail, evenals hun voor- en nadelen.
Stringomvormers zijn het meest gebruikte type omvormer voor particuliere zonne-energiesystemen. Zie ze als het centrale brein voor een groep zonnepanelen.
Meerdere panelen worden in serie aangesloten in een “string,” en al hun energie wordt naar een centrale omvormer gestuurd. Deze zet de DC-stroom van de panelen om in AC-stroom voor gebruik in huis.
Micro-omvormers zijn kleine apparaten die aan elk zonnepaneel worden bevestigd. In tegenstelling tot stringomvormers verzorgen micro-omvormers het omzetten van DC-stroom naar AC-stroom direct vanaf elk paneel.
Dit betekent dat elk paneel op zichzelf kan werken, zodat je systeem goed blijft presteren, zelfs als één paneel weinig zonlicht krijgt.
Wat er ook gebeurt met de andere panelen in je systeem, dankzij de directe omzetting door micro-omvormers presteert elk paneel optimaal.
Micro-omvormers zijn vooral handig als je panelen zo zijn geïnstalleerd dat sommige mogelijk op verschillende momenten van de dag in de schaduw staan of in verschillende richtingen zijn geplaatst. Omdat elk paneel onafhankelijk werkt met zijn eigen micro-omvormer, zal een minder efficiënt of in de schaduw staand paneel de prestaties van het hele zonne-energiesysteem niet verminderen.
Kortom, micro-omvormers optimaliseren het vermogen van individuele zonnepanelen, wat zorgt voor betere prestaties, zelfs onder schaduwrijke omstandigheden.
Daarnaast gaan micro-omvormers doorgaans lang mee. Merken zoals Enphase bieden bijvoorbeeld een garantie van 25 jaar. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om jarenlang betrouwbaar te werken.
Hybride omvormers zijn veelzijdig en combineren de functies van een standaard omvormer en een batterij-omvormer. Ze kunnen gelijkstroom omzetten naar wisselstroom, net zoals reguliere omvormers, maar ze kunnen ook batterijopslag beheren.
Power optimizers zijn apparaten die op elk paneel worden geïnstalleerd. Ze lijken op micro-omvormers, maar in plaats van DC om te zetten naar AC op elk paneel, optimaliseren power optimizers de DC-stroom. Dit maakt de stroom efficiënter voordat deze naar een centrale omvormer wordt gestuurd.
Met Maximum Power Point Tracking (MPPT)-technologie optimaliseren ze de energieopbrengst van de zonnepanelen door de belasting aan te passen aan de omgevingsomstandigheden.
Er zijn een paar zaken om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste omvormer voor je zonnesysteem
Om het maximale eruit te halen, is het belangrijk om na te denken over:
Daarnaast is het essentieel om te kijken naar het type omvormer. Is het een stringomvormer, micro-omvormer, hybride omvormer of power optimizers?
Zorg ervoor dat je ook let op de efficiëntie en of het merk en het type omvormer dat je overweegt goed werkt met je zonnepanelen.
Houd er rekening mee dat een goede installateur, zoals Soly, deskundig advies kan geven over de beste omvormer voor jouw behoeften. Zij kunnen je helpen bij het doorgronden van de vele opties, rekening houden met je budget en je helpen een omvormer te kiezen die perfect aansluit bij je wensen en je woning.
Je omvormer fungeert als de tussenpersoon. Omvormers worden gebruikt in verschillende soorten zonne-energiesystemen, waaronder die voor woningen, bedrijven en grotere industriële locaties.
In een woning zet een omvormer de elektriciteit van je zonnepanelen om in bruikbare stroom voor apparaten zoals verlichting, de koelkast en de televisie. Dit is essentieel om de zonne-energie die door je panelen wordt opgewekt, om te zetten in bruikbare stroom.
Voor mensen die off-grid leven—dus niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet—zijn omvormers ook zeer nuttig. Deze systemen kunnen zonder energieopslag werken door de opgewekte zonne-energie direct om te zetten in elektriciteit die meteen kan worden gebruikt. Dit is ideaal voor afgelegen gebieden of voor mensen die meer onafhankelijk willen zijn in hun energievoorziening.
Omvormers zijn ook handig bij draagbare zonnepanelen. Deze panelen zijn opvouwbaar en makkelijk mee te nemen, perfect voor kamperen of als noodstroomvoorziening.
Bovendien kunnen sommige omvormers meerdere zonnepanelen tegelijk verbinden, waardoor grotere installaties mogelijk zijn zonder dat er meerdere omvormers nodig zijn.
Als we kijken naar de verschillende opties voor omvormers (string, micro-omvormers, hybride en power-optimizers), kunnen de prijzen variëren afhankelijk van het type en de grootte. De kosten en besparingen die je behaalt met je omvormer hangen ook af van de omvang van je zonnepaneleninstallatie.
Standaard omvormers kosten tussen de €800 en €1800.
Hoewel dit in eerste instantie misschien veel lijkt, is het belangrijk om na te denken over de besparingen op langere termijn. Met de juiste omvormer kun je flink besparen op je energierekeningen. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de grootte van je systeem, hoeveel zon je locatie ontvangt en je gebruikelijke energieverbruik.
Op termijn kunnen deze besparingen de initiële kosten van de omvormer compenseren, wat zonne-energie tot een waardevolle investering maakt.
Bovendien draag je met zonne-energie en een goede omvormer bij aan een lagere CO2-voetafdruk. Dit betekent dat je de hoeveelheid schadelijke uitstoot vermindert, wat positief is voor het milieu.
De locatie van een omvormer is cruciaal.
De locatie beïnvloedt het prestatieniveau van het systeem aanzienlijk.
Waar je de omvormer plaatst, kan het verschil maken in de prestaties van het hele zonnepanelensysteem.
Vergeet niet dat de hoofdtaak van de omvormer is om de elektriciteit van je zonnepanelen om te zetten in bruikbare stroom voor je huishouden. Hoe efficiënter de omvormer dit kan doen, hoe beter! Dit betekent meer vermogen en meer besparing.
De efficiëntie van een omvormer geeft aan hoe goed de omzetting van elektriciteit verloopt zonder veel verlies. Kies je voor een omvormer met een hoge efficiëntie, zoals 95% of hoger, dan haal je meer energie uit je panelen. Dit komt neer op betere prestaties van je hele systeem en minder energieverlies.
Apparatuur zoals omvormers kan van tijd tot tijd een controle nodig hebben om goed te blijven werken.
Het is een goed idee om je omvormer regelmatig te inspecteren om te kijken of er geen tekenen van schade of problemen zijn. Merk je iets ongewoons op, neem dan contact op met een professional die de omvormer kan repareren of vervangen indien nodig. Let bijvoorbeeld op of alle lampjes branden en check in de Soly-app of de opbrengst van je zonnepanelen niet onverwacht is gedaald.
Het vervangen van een omvormer kan kostbaar en tijdrovend zijn, dus het regelmatig controleren van de prestaties van je omvormers kan helpen om grotere problemen te voorkomen en op de lange termijn geld te besparen.
Omvormers moeten in Nederland wettelijk verplicht worden aangelegd volgens de normen van de NEN 1010, om ervoor te zorgen dat ze veilig en correct werken.
Bij het onderzoeken van omvormers is het belangrijk om te kiezen voor omvormers die gecertificeerd zijn door betrouwbare organisaties en aan bepaalde normen voldoen.
Daarnaast is het van belang dat omvormers geïnstalleerd en onderhouden worden door gekwalificeerde professionals. Dit zorgt ervoor dat alles veilig en volgens de regels verloopt, wat ongelukken of schade aan je woning kan voorkomen.
Moderne omvormers worden vaak geleverd met functies waarmee je op afstand je zonne-energiegebruik kunt monitoren en beheren. Dit betekent dat je in real-time kunt volgen hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en hoeveel je verbruikt.
Sommige omvormers kunnen ook samenwerken met energieopslagsystemen, zoals thuisbatterijen, waardoor je jouw energiegebruik nog beter kunt beheren.
Kies voor omvormers met deze geavanceerde functies om het meeste uit je zonne-installatie te halen. Het kunnen monitoren en beheren van je systeem helpt je om meer te besparen en je zonne-energie efficiënter te gebruiken.
Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk om te zoeken naar een goede garantie en betrouwbare klantenservice. Een degelijke garantie zou zowel onderdelen als de installatie moeten dekken voor minimaal 5-10 jaar.
Bij Soly ontvang je een productgarantie van 10 jaar op omvormers van Sungrow, en een productgarantie van 25 jaar op omvormers van Enphase. Deze lange garantie betekent dat je, mocht er iets defect gaan aan het product, gedurende een lange periode reparaties kunt laten uitvoeren zonder extra kosten. Naast de kwaliteit van de producten is het vanzelfsprekend van belang dat het systeem goed en veilig wordt geïnstalleerd. Soly biedt daarom een installatiegarantie van 10 jaar. Mocht er binnen die 10 jaar een probleem ontstaan met de installatie, dan zorgen wij ervoor dat we dit volledig kosteloos voor je oplossen.
Goede klantenservice is ook van groot belang. Hiermee weet je zeker dat je snel en eenvoudig hulp kunt krijgen als je problemen hebt of technische ondersteuning nodig hebt.
Een sterke garantie gecombineerd met uitstekende klantenservice geeft je gemoedsrust, met de wetenschap dat je investering beschermd is en dat je op ondersteuning kunt rekenen indien nodig.
Bij het installeren van een omvormer vraag je je misschien af of je het zelf kunt doen.
Hoewel dit op het eerste gezicht geld kan besparen, kan het zelf installeren van een omvormer risicovol en ingewikkeld zijn.
Laten we bespreken waarom een professionele installateur inhuren de betere keuze is:
Daarom is het essentieel om te vertrouwen op professionals die weten wat ze doen en over de juiste opleiding en gereedschappen beschikken om je omvormer veilig en correct te installeren.
Een professionele installatie helpt brandgevaar te voorkomen en is een veilige keuze.
Bij Soly geloven we dat een professionele installatie de sleutel is tot een veilig en succesvol zonne-energiesysteem. We werken samen met een netwerk van vertrouwde en gecertificeerde installateurs door heel Nederland.
Wanneer je samenwerkt met Soly, kun je erop vertrouwen dat je systeem wordt geïnstalleerd door experts die zich inzetten voor kwaliteit en veiligheid, zodat je zorgeloos kunt genieten van de voordelen van zonne-energie.
De beste omvormer hangt af van je behoeften, zoals de grootte van je zonnepaneleninstallatie, de indeling van je dak en je budget. Micro-omvormers zijn ideaal voor daken met schaduw of verschillende oriëntaties, terwijl stringomvormers het meest kosteneffectief zijn voor uniforme installaties. Hybride omvormers bieden flexibiliteit en zijn toekomstbestendig, doordat je aan dit systeem een thuisbatterij kunt koppelen.
Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. De omvormer zorgt er voor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor je elektrische apparaten in huis.
Dit hangt af van het type omvormer dat je kiest. Normaal gesproken kan één stringomvormer de output van een hele reeks zonnepanelen aan. Maar als je kiest voor micro-omvormers, heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer, wat zorgt voor nauwkeurigere prestatiebeheer en betere optimalisatie.
Omvormers gaan doorgaans tussen de 10 en 15 jaar mee, hoewel sommige modellen van hoge kwaliteit tot wel 20 jaar kunnen meegaan. Regelmatig onderhoud en monitoring kunnen de levensduur verlengen.
De kosten van omvormers variëren. Dit hangt af van het type en de capaciteit. String-omvormers kosten meestal tussen de €800 en €1.800. Stringomvormers zijn vaak goedkoper dan micro-omvormers of hybride omvormers.
Een 1000W omvormer kan kleine apparaten zoals lampen, ventilatoren, laptops en kleine televisies aandrijven. Dit maakt het geschikt voor basisenergiebehoeften, maar mogelijk niet voor grotere apparaten zoals koelkasten of wasmachines.
Een 2000W omvormer kan grotere apparaten aan, waaronder een koelkast, magnetron en meerdere kleinere apparaten tegelijkertijd. Dit is een betere optie voor wie meer energie nodig heeft of voor gebruik in een off-grid installatie.
De juiste omvormer kiezen is essentieel om het meeste uit je zonnepanelensysteem te halen. Elk onderdeel speelt een belangrijke rol. Of het nu de zonnepanelen zijn die zonnestralen opvangen, de batterijopslag die ervoor zorgt dat je altijd stroom hebt, of het montagesysteem voor zonnepanelen dat voor een stabiele basis zorgt. Zorg er dus voor dat je een omvormer kiest met de juiste efficiëntie, die goed samenwerkt met je zonnepanelen en weinig onderhoud nodig heeft. Regelmatige controles en monitoring helpen je om je omvormer jarenlang soepel te laten draaien.
Bij Soly maken we zonne-energie eenvoudig. Dit zijn de redenen waarom we opvallen:
We zijn een toonaangevende speler in de zonne-energiesector, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa en Zuid-Afrika. Bij Soly zetten we ons in om zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken. We verbinden alle punten om je zo onafhankelijk mogelijk van het elektriciteitsnet te maken:
Bij Soly bieden we digitale tools zoals onze online configurator, zodat je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel elektriciteit je zult genereren en hoeveel je kunt besparen.
Neem vandaag nog contact op met onze zonne-experts om te zien hoe we je kunnen helpen met de beste componenten voor jouw zonnesysteem.