Wil je zonnepanelen op het dak om zelf 100% duurzame energie op te wekken? Goed bezig! Zonne-energie is the way to go en het helpt je om vanaf dag 1 flink te besparen op je energierekening. Veel Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen, en het systeem kan op zowel een plat als schuin dak worden geïnstalleerd. Wel zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?
Steeds meer woningen en bedrijfspanden worden voorzien van zonnepanelen. Een goede zaak, want we moeten in de komende jaren op zoek naar alternatieve energiebronnen, waarmee we minder afhankelijk worden van de traditionele, fossiele energiebronnen. Een dergelijke constructie brengt veel voordelen met zich mee:
Soly belooft binnen de vermogensgarantie dat jouw zonnepanelen na afloop van de eerst 25 jaar tenminste 84,8% van hun vermogen behouden. Een duurzame belofte voor langdurige kwaliteit.
Een schuin dak biedt uitstekende mogelijkheden voor zonnepanelen, hoewel je wel enigszins afhankelijk bent van de oriëntatie en hellingshoek van het dak. Een dak op het zuiden, oosten of westen is in principe altijd geschikt voor zonnepanelen. Een schuin dak op het noorden is dit minder geschikt, omdat het aantal zonuren – en daarmee het rendement – lager ligt. Dat kan qua rendement jaarlijks tot 30% verschillen en heeft gevolgen voor de terugverdientijd en de besparing op korte en lange termijn.
Zonnepanelen op een plat dak, dat biedt volop kansen voor een hoog rendement. Over de volledige oppervlakte van het platte dak kan men namelijk zonnepanelen installeren, en in het geval van een Oost/West opstelling ook nog een stukje efficiënter dan op een schuin dak. We spreken van een dubbelzijdig systeem. Het betekent gegarandeerd een hoge opbrengst uit zonnepanelen.
Momenteel zijn de omstandigheden waarin mensen kunnen kiezen voor zonnepanelen erg gunstig. Men kan gebruikmaken van de btw-teruggave en salderen. Extra leuk, zeker nu de energieprijzen op een hoog niveau liggen. Het is ideale moment om zonnepanelen te nemen. Hoe zit dat in de toekomst? Zonnepanelen op het dak is een investering voor de lange termijn. Je wilt over 20 jaar nog steeds profiteren van zonnepanelen, maar wat als we straks niet meer kunnen salderen of het stroomnet raakt vol?
De energiemarkt is altijd in beweging. Dat betekent dat we nu alvast anticiperen op hetgeen straks kan gaan gebeuren. Het stroomnet wordt momenteel versterkt en uitgebreid, en de salderingsregeling wordt in kleine stappen afgebouwd. Zonnepanelen zullen daarom een korte terugverdientijd blijven kennen. Mocht salderen straks niet meer mogelijk zijn, dan maakt deze regeling plaats voor de thuisbatterij, waardoor je nog efficiënter omgaat met zonne-energie van het eigen dak. Een duurzame toekomst? Zonnepanelen zijn én blijven een rendabel onderdeel.