Ruimte

Hoe groot is een zonnepaneel?

De afmeting van zonnepanelen bepaalt, samen met de ruimte op je dak, de mogelijke capaciteit van een zonne-energie installatie. En omdat je de ruimte op je dak efficiënt wilt benutten, is het belangrijk om vooraf voldoende onderzoek te doen. Tijdens je onderzoek kom je er onder meer achter dat er wereldwijd tientallen fabrikanten actief zijn, die elk hun eigen vermogen en afmetingen voor zonnepanelen bepalen. Zonnepaneel maten liggen vaak erg dicht bij elkaar, en kleine details kunnen een groot verschil maken in de potentiële opbrengst. Ontdek alles over de afmetingen van zonnepanelen.

header image

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

De afmeting van zonnepanelen wordt standaard gegeven in hoogte x breedte x diepte. Met name de hoogte en breedte bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, en dus is het belangrijk om vooral op die afmetingen te letten. De afmeting van zonnepanelen hangt vrijwel één op één samen met het piekvermogen (Wattpiek). Hoe ruimer de afmetingen van het zonnepaneel, des te hoger ligt ook het piekvermogen.

Dit alles heeft te maken met het aantal zonnecellen dat op een paneel is bevestigd. Die zonnecellen zorgen voor spanning op het paneel, waardoor elektrische gelijkstroom wordt opgewekt. Hoewel er verschillende soorten zonnepanelen bestaan, onderscheiden we ‘slechts’ drie soorten zonnecellen: polykristallijn, monokristallijn en dunne film*. De polykristallijn en monokristallijn worden het vaakst gebruikt. De afmetingen van beide soorten zonnecellen liggen dicht bij elkaar, waardoor ook de afmetingen van de zonnepanelen niet veel van elkaar verschillen.

Verschil polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen

Polykristallijn en monokristallijn zijn qua prijs en opbrengst min of meer tegen elkaar weg te strepen. Het grootste verschil is te vinden in het design en de kleur. Polykristallijn zonnepanelen zijn doorgaans blauw van kleur, terwijl monokristallijn zonnepanelen zwart zijn. Daarnaast kunnen monokristallijn zonnepanelen over een iets kleinere oppervlakte hetzelfde rendement opleveren, waardoor dit oppervlakte-technisch de betere keuze is. Naast het strakke design van zwarte zonnepanelen is dit dan ook direct de belangrijkste reden waarom we bij Soly kiezen voor monokristallijn zonnepanelen.

Voordelen

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn flexibel, duurzaam en dynamisch. De egale look van deze zonnepanelen ziet er erg mooi uit op het dak, maar dat is niet het enige voordeel. Dunne film zonnepanelen zijn voordeliger in aanschaf, waardoor je profiteert van een kortere terugverdientijd. Daarnaast zijn dunne film zonnepanelen onderdeel van een milieuvriendelijker en efficiënter productieproces. Bovendien is dit type materiaal minder gevoelig voor (extreme) warmte, in vergelijking met polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen.

Zonnepaneel maten

De grootte van zonnepanelen is afhankelijk van de fabrikant, het piekvermogen en het type zonnepaneel. Een standaard zonnepaneel is gemiddeld 165 centimeter hoog en 100 centimeter breed. Deze afmetingen zijn uitermate geschikt om de vrije oppervlakte van een dak optimaal te benutten. Aan het formaat van een zonnepaneel zal dan ook weinig veranderen, maar dit is anders voor het piekvermogen van zonnepanelen, dat de laatste jaren steeds verder groeit.

Het aantal zonnecellen per m² van het zonnepaneel neemt toe, waardoor het piekvermogen in verhouding sneller groeit dan de afmetingen van zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor jou, want met dezelfde omvang van het dak profiteer je in potentie van een veel hogere opbrengst.

Voorbeeld afmetingen zonnepanelen
Afhankelijk van de fabrikant wordt de afmeting van zonnepanelen gegeven in meters, centimeters of millimeters. Bij Soly maken we momenteel gebruik van de volgende standaardmaten voor zonnepanelen:

Afmeting zonnepanelen: hoogte x breedte x diepte
Meter: 1,72 x 1,13 x 0,03
Centimeter: 172,2 x 113,4 x 3,0
Millimeter: 1722 x 1134 x 30

De zonnepaneel maten zijn exclusief het montagemateriaal dat zich bevindt langs de onderzijde van het systeem. Dit heeft echter geen gevolgen voor de bruikbare ruimte op het dak.

Ruimte op het dak berekenen

Wil je de ruimte voor zonnepanelen op het dak zelf berekenen? Dan moet je naast de afmetingen van zonnepanelen ook rekening houden met de afstand ten opzichte van de dakrand. We houden binnen ons legplan voor zonnepanelen vast aan een standaard marge in de ruimte tussen het zonnepaneel en de dakrand. De richtlijn is 1 dakpan aan de zij- of bovenkant (30 x 40 cm). Dit voorkomt dat harde wind grip kan krijgen op het zonnepaneel (lees: onder het zonnepaneel komt), waardoor er één of meerdere panelen los kunnen komen van de constructie. Ken je de oppervlakte van je dak en wil je berekenen hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen aan de hand van zonnepaneel maten? Houd dan rekening met de standaard marge aan alle zijden van het dak.

Bereken de ruimte op je dak

Online de afmetingen en mogelijkheden van zonnepanelen berekenen? Maak vrijblijvend gebruik van onze ZonneConfigurator.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Achtergrond

Kennisbank

Je bent nog niet klaar. Wist je dat we in onze kennisbank een hele sectie hebben met interessante weetjes en achtergronden over dit onderwerp? We hebben alvast drie leuke artikelen voor je uitgekozen, maar kijk vooral rond in onze kennisbank.
cards knowhow icon icon
Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
Het dynamische energiecontract wint steeds meer terrein. Is dit interessant in combinatie met zonnepanelen?
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen kopen en zelf plaatsen, kan dat?
Het is mogelijk om zonnepanelen te kopen en deze zelf te installeren op het dak. Maar is het ook verstandig? Wij vertellen je meer.
cards knowhow icon icon
“61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”
Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen.

Meer weten?

Onze adviseurs zitten voor je klaar. Heb je meer vragen over de technische aspecten van een zonnepaneel? Dan helpen we je graag verder.
contact image