Elektrische auto

Slim en duurzaam laden

Twijfel je over de investering in een laadpaal thuis? Geen zorgen, dankzij het aantrekkelijke rendement is de terugverdientijd van de laadpaal relatief kort. Het rendement van de laadpaal is terug te vinden in de besparing die je maakt door je elektrische auto thuis niet op een openbare laadpaal op te laden, maar juist thuis. Hier profiteer je van lagere laadkosten, omdat je gebruikmaakt van de stroomkosten die gelden binnen de voorwaarden van je eigen energiecontract. Hoe zit het met de terugverdientijd van de laadpaal?

header image
Openbaar versus privé

Besparing laadpaal thuis

Door consistent de elektrische auto thuis op te laden kan je – afhankelijk van je jaarlijkse kilometers – al gauw enkele honderden euro’s per jaar besparen. Stel je rijdt gemiddeld 15.000 kilometer per jaar in de KONA Electric. Uitsluitend opladen bij een openbare laadpaal kost je dan circa € 820 per jaar. Kies je voor het voordelige alternatief – de laadpaal thuis – dan dalen de kosten tot circa € 570 per jaar. Een besparing van gemiddeld € 250 per jaar. Het rendement van de laadpaal is dus indrukwekkend.

Kosten laadpaal thuis
Hoe worden de kosten voor een laadpaal thuis berekend? In feite krijg je te maken met twee soorten kosten: voor installatie en na installatie. In beide gevallen kan je door slimme keuzes te maken de kosten beperken, waardoor de terugverdientijd van een laadpaal thuis een stuk korter is. We vertellen je meer over de verschillende kosten die horen bij een privé laadpaal.

Initiële kosten

Installatiekosten laadpaal thuis

De installatiekosten vormen de initiële kosten van een laadpaal thuis. Hieronder vallen het product zelf – in dit voorbeeld de wallbox – en uiteraard de installatiekosten. We hebben het dan over arbeidskosten, maar ook over werkzaamheden die horen bij een correcte installatie van de laadpaal, zoals het trekken van de bekabeling onder de grond. Mogelijk moet ook worden geïnvesteerd in een verzwaring van de meterkast. De kosten voor een laadpaal thuis inclusief installatie starten vanaf € 2.350.

Gebruikskosten laadpaal thuis

Nadat de laadpaal thuis is geïnstalleerd, ben je nog niet volledig van de kosten af. Je maakt dan uitsluitend nog ‘eigen kosten’. Dit zijn de stroomkosten die worden gemaakt voor het opladen van de elektrische auto. Deze kosten kan je overigens eenvoudig laag houden door op de juiste momenten de accu van de EV op te laden. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan is het verstandig om de elektrische auto op te laden bij een lage of zelfs negatieve stroomprijs. Heb je zonnepanelen? Dan adviseert Soly om de elektrische auto zoveel mogelijk overdag op te laden. Dat bespaart kosten en verkleint de terugverdientijd van een laadpaal thuis.

Laadpaal thuis aanvragen

  Geheel vrijblijvend

  Terugverdientijd laadpaal thuis berekenen

  In hoeverre staat de investering in een laadpaal thuis in verhouding tot de verdiensten na installatie? We bedoelen natuurlijk de terugverdientijd. Net als bij zonnepanelen of een thuisbatterij, krijg je bij een duurzame investering in de laadpaal ook te maken met een terugverdientijd. Dit is het moment waarop je dankzij de privé-laadpaal zoveel geld hebt bespaard, dat je de investering er al uit hebt. Er worden meerdere factoren meegenomen in het berekenen van de terugverdientijd van de laadpaal thuis:

  ✓ Kosten aanschaf laadpaal thuis
  ✓ Kosten installatie laadpaal thuis
  ✓ Energieverbruik i.c.m. stroomprijs
  ✓ Je jaarlijkse kilometers op de weg

  Wil je de terugverdientijd van de laadpaal thuis berekenen? Daar bestaat een hele eenvoudige rekensom voor:
  Investering / besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

  Het geld dat je bespaart met een laadpaal thuis kan je op twee verschillende manieren berekenen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Stap je over van een benzine- of dieselauto naar een elektrische auto met laadpaal thuis? Dan vergelijk je de stroomkosten in de nieuwe situatie, met de kosten voor benzine of diesel in de oude.

  Mogelijk rijd je al een tijdlang elektrisch, maar stap je nu pas over op een laadpaal thuis. In dat geval bereken je eenvoudig de kosten die je over een heel jaar hebt gemaakt voor opladen aan een openbare laadpaal, versus de verwachte jaarlijkse kosten voor opladen aan een privé-laadpaal thuis.

  De berekende besparing in beide gevallen kan je dan weer afzetten tegen de investering in de laadpaal thuis. Daarmee weet je de terugverdientijd van de laadpaal thuis.

  Achtergrond

  Kennisbank

  Ben je nog niet klaar met lezen over de laadpaal thuis? Dan willen we je graag doorverwijzen naar onze kennisbank. Hier vind je nog veel meer informatie over de voordelen en functionaliteiten van een laadpaal in combinatie met onze andere duurzame producten.
  cards knowhow icon icon
  Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
  Heb je interesse in een laadpaal thuis, en heb je al zonnepanelen op je dak? De laadpaal thuis is de oplaadoplossing voor elektrische auto’s en biedt vele voordelen.
  cards knowhow icon icon
  Laadcapaciteit van een laadpaal thuis
  De laadcapaciteit van een laadpaal thuis bepaalt hoe snel je auto wordt opgeladen, en dus hoe snel je weer de weg op kunt. Hoe zit dat precies bij Soly?
  cards knowhow icon icon
  Functionele voordelen wallbox laadstation
  Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maak je van jouw oprit of garage een privé oplaadstation. Wat zijn de voordelen van een wallbox?

  Contact opnemen met Soly

  Wil je graag nog even het gesprek aan met Soly? Dan zijn onze adviseurs er voor je. Zij helpen je graag verder.
  contact image