Regionale verschillen
Welke provincies profiteren van de meeste zonuren?
Hoewel het niet te vergelijken is met Zuid-Europese landen, profiteren we in Nederland toch optimaal van de kracht van de zon. De ene provincie nét iets meer dan de ander. Volgens het KNMI hebben we in Nederlands gemiddeld zo’n 1550 tot 1.600 zonuren per jaar. Dit is een landelijk gemiddelde, wat betekent dat er regionaal andere cijfers kunnen gelden. Gelukkig belooft 2023 ook weer een zonovergoten jaar te worden, met bovengemiddeld veel zonuren, waardoor alle provincies kunnen genieten van een hoge opbrengst uit zonne-energie.
Waar zijn de meeste zonuren in Nederland?
De meeste zonuren vind je in het Westen van Nederland. In de provincies Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland om precies te zijn. Hier schijnt de zon zo’n 1600 per jaar. En de allerzonnigste plek van Nederland? Dat is het plaatsje De Kooij op Texel, met gemiddeld 1650 zonuren per jaar. Door de ligging aan de kust is het aantal zonuren er hoger dan bijvoorbeeld in het Oosten. En dit kan wel zo’n 300 uren schelen!
De minste zonuren in Nederland
De minste zonuren kun je vinden in het Oosten van het land, bijvoorbeeld in de Achterhoek. Dit zijn de plaatsen die het verste van de kust afliggen. Gemiddeld genomen hebben plaatsen landinwaarts minder zonuren dan plaatsen die gelegen zijn in de kustprovincies. Zo is het contrast tussen Zeeland en Gelderland groot, waarbij in Gelderland het gemiddeld aantal zonuren per jaar niet hoger dan 1450 uren komt. Daarom leveren zonnepanelen het meeste op aan de kust. Benieuwd hoe dit eruit ziet? In de kaart hieronder laten we het je zien:
Financieel
Bereken jouw voordeel met zonnepanelen
Bij Soly hebben we jouw locatie en het aantal zonuren meegenomen in onze ZonneConfigurator. Hiermee krijg je een gepersonaliseerd en realtime aanbod voor zonnepanelen op jouw adres. Onze transparante online tool laat alle mogelijkheden van zonnepanelen zien, afgestemd op jouw locatie en wensen. Probeer het direct, het is vrijblijvend!
Zonuren en opbrengst zonnepanelen
Het aantal zonuren heeft zeker invloed op de opbrengst van zonnepanelen, maar er zijn ook andere factoren van belang. Naast de hoeveelheid zonlicht, spelen de Wattpiek van de panelen en de periode waarin de zon schijnt een rol. Zonnige dagen in de zomer leveren bijvoorbeeld meer energie op dan dezelfde zonuren in de winter.
Daarnaast is bij zonnepanelen ook sprake van diffuus licht. Dit is zonlicht dat wordt gebroken door wolken of nevel, maar waarmee alsnog zonne-energie wordt opgewekt. Maar liefst 60% van de zonne-energie die we in Nederland opwekken, komt voort uit diffuus zonlicht.