Categorie:

Algemeen
Kennisbank

Zonuren Nederland: Waar leveren zonnepanelen het meeste op?

Zonnepanelen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In bijna elke wijk kom je wel een huis of gebouw tegen waar zonnepanelen op liggen. En voor de eigenaren van deze panelen was niet alleen 2022 een topjaar met recordopbrengsten, maar lijkt ook dit jaar records te gaan breken. In de eerste zomermaand werd 35 procent van alle elektriciteit in Nederland geleverd door de zon. Hiermee gaat 2023 nu al de boeken in als een van de zonnigste jaren ooit. Maar welke provincie wekt naar verhouding de meeste zonne-energie op?

Opbrengst zonnepanelen breekt record

Zonne-energie grootste duurzame energiebron van de zomer

Wie zonnepanelen heeft, heeft de eerste zomermaand kunnen profiteren van een recordopbrengst aan zonne-energie. In juni dit jaar hebben zonnepanelen namelijk een ongekende hoeveelheid duurzame energie geproduceerd. Maar liefst 35 procent van de stroom in Nederland kwam die maand van zonnepanelen, waardoor zonne-energie de grootste duurzame energiebron in het land was. Volgens de cijfers van Energieopwek.nl is het de eerste keer dit jaar dat biomassa niet de grootste energiebron is in de hernieuwbare energiemix.

 

Een uitzonderlijke maand

Juni 2023 heeft zicht bewezen als een uitzonderlijke maand, met veel meer zonuren dan gemiddeld: 327 zonuren vergeleken met de gemiddelde 214 zonuren normaal. Deze zomerse taferelen leidden tot een record aan zonnestroom en zelfs tot negatieve stroomprijzen. Door de overproductie aan hernieuwbare energie die teruggeleverd werd aan het energienet, konden consumenten met een dynamisch energiecontract profiteren van een lange periode aan gratis stroom of zelfs een kleine vergoeding krijgen voor het gebruiken van stroom uit het net.

 

Gemiddeld aantal zonuren per dag

In het voorjaar en begin van de zomer zijn er de meeste zonuren in Nederland. Dit komt omdat het zeewater langzamer opwarmt dan het land. Het temperatuurverschil zorgt voor een luchtstroom van koud zeewater naar het warmere land, bekend als zeewind. Deze stroom onderdrukt de vorming van wolken. Tegen het einde van de zomer wordt het zeewater warmer en het temperatuurverschil met het land kleiner. Hierdoor neemt de luchtstroom af en kunnen wolken zich gemakkelijker vormen. Dit leidt tot een toename van stapelwolken en dus minder zonuren. Dit is duidelijk te zien in de gemiddelde zonuren in Nederland per dag:

Dakscan zonnepanelen

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Regionale verschillen

Welke provincies profiteren van de meeste zonuren?

Hoewel het niet te vergelijken is met Zuid-Europese landen, profiteren we in Nederland toch optimaal van de kracht van de zon. De ene provincie nét iets meer dan de ander. Volgens het KNMI hebben we in Nederlands gemiddeld zo’n 1550 tot 1.600 zonuren per jaar. Dit is een landelijk gemiddelde, wat betekent dat er regionaal andere cijfers kunnen gelden. Gelukkig belooft 2023 ook weer een zonovergoten jaar te worden, met bovengemiddeld veel zonuren, waardoor alle provincies kunnen genieten van een hoge opbrengst uit zonne-energie.

 

Waar zijn de meeste zonuren in Nederland?

De meeste zonuren vind je in het Westen van Nederland. In de provincies Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland om precies te zijn. Hier schijnt de zon zo’n 1600 per jaar. En de allerzonnigste plek van Nederland? Dat is het plaatsje De Kooij op Texel, met gemiddeld 1650 zonuren per jaar. Door de ligging aan de kust is het aantal zonuren er hoger dan bijvoorbeeld in het Oosten. En dit kan wel zo’n 300 uren schelen!

 

De minste zonuren in Nederland

De minste zonuren kun je vinden in het Oosten van het land, bijvoorbeeld in de Achterhoek. Dit zijn de plaatsen die het verste van de kust afliggen. Gemiddeld genomen hebben plaatsen landinwaarts minder zonuren dan plaatsen die gelegen zijn in de kustprovincies. Zo is het contrast tussen Zeeland en Gelderland groot, waarbij in Gelderland het gemiddeld aantal zonuren per jaar niet hoger dan 1450 uren komt. Daarom leveren zonnepanelen het meeste op aan de kust. Benieuwd hoe dit eruit ziet? In de kaart hieronder laten we het je zien:

Financieel

Bereken jouw voordeel met zonnepanelen

Bij Soly hebben we jouw locatie en het aantal zonuren meegenomen in onze ZonneConfigurator. Hiermee krijg je een gepersonaliseerd en realtime aanbod voor zonnepanelen op jouw adres. Onze transparante online tool laat alle mogelijkheden van zonnepanelen zien, afgestemd op jouw locatie en wensen. Probeer het direct, het is vrijblijvend!

Zonuren en opbrengst zonnepanelen

Het aantal zonuren heeft zeker invloed op de opbrengst van zonnepanelen, maar er zijn ook andere factoren van belang. Naast de hoeveelheid zonlicht, spelen de Wattpiek van de panelen en de periode waarin de zon schijnt een rol. Zonnige dagen in de zomer leveren bijvoorbeeld meer energie op dan dezelfde zonuren in de winter.

Daarnaast is bij zonnepanelen ook sprake van diffuus licht. Dit is zonlicht dat wordt gebroken door wolken of nevel, maar waarmee alsnog zonne-energie wordt opgewekt. Maar liefst 60% van de zonne-energie die we in Nederland opwekken, komt voort uit diffuus zonlicht.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Het resultaat van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen, en na plaatsing doorlopend monitoren.
cards knowhow icon icon
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
cards knowhow icon icon
Stroomnet vol: wat merk je daar als particulier van?
In de afgelopen periode komen steeds meer berichten voorbij over het volle stroomnet in diverse regio’s. Maar wat merk je als particulier van het volle stroomnet?
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image