Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Mei wordt maand van hernieuwbare records

Het is mei, de maand waarin de zon zich vaak van haar beste kant laat zien. En dat is goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen, die de afgelopen maanden weinig zonnestralen hebben gezien. April 2023 was zelfs de natste maand sinds april 1998. Maar de statistieken geven hoop: na een periode van slecht weer trekken de weersomstandigheden vaak weer recht. Gaan we in mei 2023 meer zonuren beleven en zo een nieuw zonne-energierecord neerzetten?

Nederland

Geïnstalleerd vermogen zonnepanelen

Nederland is koploper op het gebied van zonne-energie. Het totale vermogen van geïnstalleerde zonnepaneleninstallaties ligt in 2023 opnieuw een stuk hoger dan het jaar ervoor. Momenteel ligt het op een indrukwekkende 20.000 MWp. Dat is maar liefst 25 procent meer dan het jaar ervoor, en het blijft maar stijgen.

Daarmee hebben Nederlandse particulieren gemiddeld zelfs het hoogste aantal geïnstalleerde zonnepanelen per huishouden. Ook heeft Nederland binnen de Europese Unie het hoogste aandeel zonne-energie in de stroomproductie. Met die cijfers in het achterhoofd is het in 2023 alleen maar wachten op nieuwe records in de productie van zonne-energie. Wordt mei zo’n maand waarin we een recordhoeveelheid zonne-energie opwekken?

Statistieken april 2022 – april 2023
Opgewekte zonne-energie april 2022: 1,52 GW
Opgewekte zonne-energie april 2023: 970 MW

Zonuren april 2022: 226
Zonuren april 2023: 187

Verwachting zonuren mei 2023

De maand mei start veelbelovend met een groot aantal zonuren. Als het huidige gemiddelde aantal zonuren per dag – 7 uur per dag – opnieuw gehaald wordt in 2023, dan kunnen we ons opmaken voor een recordhoeveelheid zonne-energie. Mei staat tenslotte bekend om haar uitbundige zonnestralen. Dus hoe meer zonnedaken erbij komen, hoe groter de kans dat ze een nieuw record zullen neerzetten. Zal mei 2023 ons verrassen met een nieuwe mijlpaal in de opwekking van zonne-energie? Het zou zomaar eens kunnen!

Achtergrond

Kennisbank

We hebben hier een aantal interessante artikelen voor je. Kun je niet wachten om meer te weten over zonnepanelen? Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen kopen en zelf plaatsen, kan dat?
Het is mogelijk om zonnepanelen te kopen en deze zelf te installeren op het dak. Online kan je veel informatie vinden. Maar is het ook verstandig?
cards knowhow icon icon
Knipperende lampen in huis: oorzaak en gevolgen
We hebben in Nederland te maken met een toenemende druk op het energienet. Hierdoor kunnen lampen in huis gaan knipperen. Wat zijn de gevolgen?
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Wij vertellen je alles.

Kom in contact

Heb je nog een vraag voor Soly en heb je het antwoord hier nog niet gevonden? Dan helpen we je graag verder.
contact image