Categorie:

Laadpaal
Kennisbank

Laadcapaciteit van een laadpaal thuis

De laadcapaciteit van een laadpaal thuis bepaalt hoe snel je auto wordt opgeladen, en dus hoe snel je weer de weg op kunt. Een groot deel van de elektrische rijders - zo'n 69 procent - geeft de voorkeur aan het thuis opladen van de elektrische auto, in plaats van gebruik te maken van openbare laadpunten. Vooral omdat dit gemakkelijker en voordeliger is. Bij je keuze voor een laadpaal is het belangrijk om te kijken welk type past bij je rijgedrag. Aangezien het belangrijk is om bij het kiezen van een laadpaal thuis rekening te houden met de laadcapaciteit van de laadpaal, leggen we je in dit artikel uit wat dat precies inhoudt. Wat is de laadcapaciteit van een laadpaal thuis?

Verschil kWh en kW

De laadcapaciteit van een laadpaal verwijst naar de maximale hoeveelheid energie die het kan leveren, gemeten in kilowattuur (kWh). Daarnaast heb je ook nog de laadsnelheid van een laadpaal, uitgedrukt in kilowatt (kW). Als je zowel de laadcapaciteit als de laadsnelheid van een laadpaal thuis kent, kun je berekenen hoe snel een elektrische auto volledig wordt opgeladen.

Hoe lang moet je laden?

Oplaadduur laadpaal

Soly biedt 3 typen laadpalen aan met verschillende laadsnelheden: 7.4 kW, 11 kW en 22 kW. Ter vergelijking: een regulier stopcontact beschikt over een laadcapaciteit van 2.3 kW. Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van 58 kW. Dit betekent dat het volledig opladen van je elektrische auto via het stopcontact ruim 25 uur duurt. Met een laadpaal van 7.4 kW laadt je auto een stuk sneller op, in iets minder dan 8 uur is je auto weer volledig opgeladen, wat betekent dat je na een nachtje aan de lader weer klaar bent om de weg op te gaan.

Wil je sneller op pad? Een 11 kW laadpaal doet er iets meer dan 5 uur over om je auto volledig op te laden, en een 22 kW laadpaal kan in slechts 3 uur zorgen voor een volle accu! De laadsnelheid van een laadpaal bepaalt dus hoe snel je weer onderweg bent met je elektrische auto, en dit is in ieder geval altijd sneller dan wanneer je een regulier stopcontact gebruikt.

Welke laadpaal kiezen voor je elektrische auto?

Welke wallbox het meest geschikt is voor jou, hangt af van je auto, je behoeften en je elektrische aansluiting.

Geschikt voor 1-fase aansluiting

7,4 kW laadpaal thuis

De elektrische aansluiting in je meterkast bepaalt de maximale laadcapaciteit en de laadsnelheid van de auto. Als je een 1-fase aansluiting hebt en deze niet wilt laten verzwaren, is de 7,4 kW laadpaal de beste keuze. Echter, in het geval van een 1 x 25A of 1 x 35A aansluiting kun je de meterkast met minimaal 1 x 16A belasten om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen. Hierdoor heeft de laadpaal een maximale laadcapaciteit van 3,7 kW in plaats van 7,4 kW (16A x 230 volt = 3,680 kW). Door twee groepen samen te voegen en te belasten met 32A kun je de laadsnelheid van 7,4 kW wel behalen (32A x 230 volt = 7,360 kW). De Load Balancing functie in de laadpaal is cruciaal voor 1-fase aansluitingen omdat het voorkomt dat het thuisnetwerk overbelast raakt. De 7,4 kW laadpaal is geschikt voor mensen met een elektrische of hybride auto met 3,7 kW of 7,4 kW laadvermogen, die de meterkast niet willen of kunnen verzwaren.

Geschikt voor 3-fase aansluiting 3 x 25A

11 kW laadpaal thuis

Beschik je over een elektrische auto met een laadvermogen van 11 kW of hoger, en is de meterkast voorzien van een 3-fasen aansluiting, dan adviseren we de 11 kW laadpaal voor thuis. Hiervoor heb je minimaal een 3 x 25A aansluiting nodig, hiervan wordt dan 3 x 16A belast (3 x 16A x 230 volt = 11,040 kW), zodat er genoeg Ampères op de groep overblijven voor andere huishoudelijke apparaten. Mocht je nog niet over de juiste aansluiting in de meterkast beschikken, maar maak je wel een bewuste keuze voor een EV met een hoger laadvermogen, dan kan je altijd kiezen voor het verzwaren van de stroomaansluiting naar 3 fasen. Let op dat hier met het oog op de benodigde werkzaamheden en vastrecht extra kosten bij komen kijken. Doorgaans is de 11 kW laadpaal voor thuis de beste keuze voor zowel privé- als zakelijk elektrisch rijden, en voldoende om de accu van jouw elektrische auto binnen enkele uren volledig vol te laden.

Geschikt voor 3-fase aansluiting 3 x 35A

22 kW laadpaal thuis

De 22 kW laadpaal is vrijwel uitsluitend geschikt voor zakelijke gebruikers en bedrijven. Het betreft in deze casus een snellaadstation, waarbij vaak ook nog meerdere auto’s tegelijk kunnen opladen. Voor privégebruik is een 22 kW laadpaal financieel minder aantrekkelijk door diverse bijkomende kosten, zoals de ongeveer € 1.000 extra die je per jaar moet gaan betalen voor vastrecht. Ook moet men voor een 22 kW laadpaal altijd beschikken over een meterkast aansluiting 3 x 35A, in plaats van de meer gebruikelijke 3 x 25A. Hiervan wordt 3 x 32A belast (3 x 32A x 230 volt = 22,080 kW).

Voor bedrijven is de 22 kW laadpaal daarentegen wel zeer geschikt. De elektrische installatie van bedrijven is over het algemeen voorzien van een zwaardere stroomaansluiting, waarbij pieken in de ampères gebruikelijker zijn. Dit betekent dat de accu van een elektrische auto met hoger laadvermogen op een bedrijfsaansluiting vaak veel sneller oplaadt.

Kostenenbesparing laadpaal

De laadpaal thuis kan bij het uitblijven van subsidies een flinke investering zijn, maar het kan je op lange termijn een hoop geld besparen! Want naast het stukje gemak dat het creëert door je auto sneller op te laden, zorgt het ook voor minder laadverlies tijdens het opladen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij langzamere laadsnelheden, zoals bij een regulier stopcontact, er relatief meer stroom verloren gaat aan andere doeleinden dan het vergroten van de actieradius, vergeleken met snellere laadsnelheden, zoals bij een laadpaal. Dit incident kan zo’n 15 tot 30 procent stroomverlies opleveren, terwijl je wel voor deze elektriciteit betaalt! Een laadpaal thuis zorgt dus niet alleen voor een sneller, maar ook voor een efficiënter stroomgebruik, en bespaart je dus zowel tijd als (op langer termijn) geld.

Meer weten over de laadpaal thuis?

Misschien heb je nog wel meer vragen over de laadpaal thuis. In onze veel gestelde vragen vind je wellicht al het antwoord op jouw vraag.
Hoe duurzaam is elektrisch laden?
 
Rijden met een elektrische auto is een stuk schoner dan rijden met een conventionele auto met verbrandingsmotor. Waarom precies? De belangrijkste reden is dat een elektrische auto tijdens het rijden geen CO2 en stikstof uitstoot en je fijnstofuitstoot fors afneemt. Er zijn nog veel elektrische auto’s die opgeladen worden met grijze stroom uit kolen, olie en gas. Wij kiezen er met de laadpaal thuis voor om uitsluitend zonne-energie te leveren afkomstig van onze eigen zonnedaken in Nederland. Zo ben je altijd 100% verzekerd van een duurzame rit.
Hoe werkt het laden?
 
Onze laadpaal voor thuis heeft een standaard laadvermogen van 11 kW. Een auto met een accucapaciteit van 58 kW kan hiermee in zes uur volledig worden opgeladen. Tijdens het opladen wordt loadbalancing toegepast, zodat je zonder problemen meerdere zware apparaten tegelijk kunt aanzetten. Via de ZonneLaden-laadpas en het slimme thuislaadpunt worden de laadtransacties bijgehouden. Onderweg kun je met de ZonneLaden-laadpas bij ruim 70.000 publieke en snellaadpunten terecht, verspreid over heel Europa. Je kunt kiezen voor vaste tarieven per kWh voor standaard en snel laden of je betaalt de tarieven van de exploitant van het laadpunt. Lees meer over een laadpaal thuis.
Waar kan ik laden?
 
Voor het opladen van je elektrische of hybride auto gebruik je een laadpaal en een laadkabel. Wanneer je thuis wilt opladen, heb je een eigen parkeerplaats nodig of kun je gebruik maken van een openbaar laadpunt in de buurt. Wij verzorgen het hele traject voor jou. Van offerte tot en met de installatie bij je thuis. Zakelijk of privé, huren of kopen. Met ZonneLaden kies je wat het best bij jou past. Slimme laadpunten zorgen voor een eenvoudige verrekening van de laadkosten. Heb je meerdere elektrische auto’s in jouw wagenpark, dan bieden wij je een laadoplossing op maat. Onderweg kun je terecht bij publieke laadpunten of snel- laadstations. De laadtijd is afhankelijk van het laadvermogen, wat per laadpunt en type auto kan verschillen.
Waarom zou ik kiezen voor een eigen laadpaal?
 
Waar je je elektrische auto oplaadt (thuis, op de zaak of onderweg) maakt een enorm verschil in kosten. Thuis of op de zaak ben je altijd het voordeligst uit. Door de snelle toename van de hoeveelheid elektrische auto’s in Nederland verhoogt daarnaast de druk op publieke laadpalen, zeker in de spitsuren. Met je eigen laadpaal thuis ga je opgeladen op weg en ben je niet afhankelijk van openbare laadpunten.
Wat moet ik weten over de actieradius?
 
Een elektrische auto heeft een accu die je moet opladen. De actieradius is het aantal kilometers dat je kunt rijden met een opgeladen accu. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je snelheid, rijstijl, heuvels of bergen en de buitentemperatuur. Een rustige rijstijl, een beperkte constante snelheid en een voorverwarmde auto in de winter zorgen voor een grotere actieradius. Daarnaast wordt het netwerk van openbare laadpalen in Nederland en Europa snel uitgebreid waardoor er altijd een laadpaal in de buurt is.

Kennisbank

Wil je graag meer weten? Wij hebben hier wat interessante artikelen voor je. Lees meer over het dynamische energiecontract, zonnepanelen en de thuisbatterij. Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
cards knowhow icon icon
Functionele voordelen wallbox laadstation
Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maak je van jouw oprit of garage een privé oplaadstation. De Soly laadpaal is een wallbox laadstation, en is dus aan de muur is bevestigd i.p.v. de grond. Wat zijn de functionele voordelen van een wallbox laadstation?
cards knowhow icon icon
Elektrische auto opladen via zonnepanelen
Ben je benieuwd naar het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen? Lees hier hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je elektrische auto iedere dag volledig op te laden?
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Dit artikel legt je alles uit!
cards knowhow icon icon
Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
Het dynamische energiecontract wint steeds meer terrein ten opzichte van vaste en variabele energiecontracten. Veel is echter nog onduidelijk, want hoe interessant is een dynamisch energiecontract eigenlijk in combinatie met zonnepanelen?
cards knowhow icon icon
Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
Wist je dat je nog meer voordeel uit een laadpaal thuis kunt halen, wanneer je over zonnepanelen beschikt? Wat zijn de extra voordelen van een laadpaal thuis in combinatie met zonnepanelen?