Categorie:

Laadpaal
Kennisbank

De mogelijkheden en voordelen van bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden maakt het mogelijk om je elektrische auto en laadpaal te gebruiken als stroombron voor je elektrische apparaten (in huis) of het elektriciteitsnet. Zoals het woord bidirectioneel al aangeeft, kan een elektrische auto met deze functie stroom in twee richtingen transporteren: het kan zijn accu gebruiken om stroom op te slaan, of juist om het terug te leveren aan bijvoorbeeld het elektriciteitsnet. Om gebruik te kunnen maken van bidirectioneel laden, moet je over zowel een auto als laadpaal beschikken die deze functie ondersteunt. Op dit moment zijn er in Nederland slechts een beperkt aantal auto’s waarbij bidirectioneel laden mogelijk is.

Vehicle to Everything en Vehicle to Load

Wat is bidirectioneel laden?

De term bidirectioneel laden staat ook wel bekend als V2X, oftewel Vehicle to Everything. Dit concept houdt in dat elektrische auto’s niet alleen stroom opnemen om hun accu te vullen, maar ook stroom kunnen terugleveren vanuit hun accu. Binnen bidirectioneel laden zijn verschillende technologieën. Ten eerste heb je Vehicle to Load, afgekort V2L. Door een adapter aan de auto te koppelen, met daaraan een contactdoos, kun je kleinere apparatuur opladen, zoals je laptop of een elektrische fiets. In theorie zou je er ook een andere elektrische auto mee kunnen opladen, maar door de beperkte laadsnelheid (3,7 kW) zal dit wel veel tijd in beslag nemen.

Vehicle to Grid

Stroom terugleveren aan het net

Daarnaast heb je Vehicle to Grid, ook wel V2G. Hierbij laadt je elektrische auto niet alleen op met stroom vanuit het elektriciteitsnet, maar je elektrische auto kan deze stroom ook weer terugleveren aan het net. In dit geval kan je auto worden gezien als een grote thuisbatterij, en is dus ook een oplossing voor de overbelasting van het elektriciteitsnet en de fluctuaties in de productie van groene stroom, zoals zonne- of windenergie, op te vangen. In het geval dat jouw energieleverancier een terugleververgoeding aanbiedt, kan dit je geld opleveren.

Vehicle to Home

Stroom terugleveren aan je huishouden

Verder heb je nog Vehicle to Home, V2H, waarbij je stroom teruglevert aan je eigen huishouden in plaats van het elektriciteitsnet. Hierdoor kun je dus je apparaten in huis van stroom voorzien uit je auto, waardoor je minder stroom verbruikt van het elektriciteitsnet. Dit kan heel voordelig zijn in combinatie met een dynamisch contract. Door je auto op te laden tijdens de daluren, en juist te gebruiken als stroomvoorziening tijdens piekuren, verminder je energiekosten op een slimme wijze. Daarnaast, wanneer je ook over zonnepanelen beschikt, kun je je elektrische auto gebruiken als opslag voor zonne-energie, waardoor je altijd over groene stroom beschikt.

Voordelen van bidirectioneel laden

Ondanks dat bidirectioneel laden nog in ontwikkeling is, ziet deze technologie er veelbelovend uit op de lange termijn. Naast dat het een oplossing is voor de overbelasting van het elektriciteitsnet en fluctuaties in de productie van duurzame energie, biedt het voor consumenten nog tal van voordelen:

 

01. Zonne-energie opslaan

Dankzij bidirectioneel laden kun je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Hiermee kun je ook jouw zonne-energie opslaan, waardoor je zelfvoorzienend kunt worden door ook groene stroom te gebruiken tijdens de avonduren en op bewolkte dagen.

 

02. Voordelig slim laden

Door slim te laden tijdens lage energietarieven en terug te leveren tijdens hogere energietarieven, kun je veel geld besparen of zelfs verdienen (wanneer je een dynamisch energiecontract hebt).

 

03. Home Energy Management System

Ondanks dat dit momenteel nog niet toegestaan is in Nederland, zou het in de toekomst een volledig integraal onderdeel van je Home Energy Management System kunnen worden, waardoor het als noodvoorziening kan worden gebruikt.

Interesse in een laadpaal thuis?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met één van onze experts, om te ontdekken of de laadpaal thuis iets voor jou is. Vul je gegevens hieronder in, en wij nemen contact met je op om een adviesgesprek in te plannen op een moment dat het jou uitkomt.

  Geheel vrijblijvend
  Achtergrond

  Kennisbank

  Wil je graag meer weten? Wij hebben hier wat interessante artikelen voor je. Lees meer over het dynamische energiecontract, zonnepanelen en de thuisbatterij. Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
  Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
  De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). We vertellen je meer over wat je kan doen met 1 kWh stroom binnen je huishouden.
  Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
  Het dynamische energiecontract wint steeds meer terrein ten opzichte van vaste en variabele energiecontracten. Is dat interessant in combinatie met zonnepanelen?
  Laadcapaciteit van een laadpaal thuis
  Bij je keuze voor een laadpaal is het belangrijk om te kijken welk type past bij je rijgedrag. Aangezien het belangrijk is om bij het kiezen van een laadpaal thuis rekening te houden met de laadcapaciteit van de laadpaal, leggen we je in dit artikel uit wat dat precies inhoudt.