Categorie:

Techniek
Kennisbank

Serie of parallel schakeling zonnepanelen: wat is het verschil?

Zonnepanelen kunnen zowel een serie of parallel schakeling hebben. De keuzes die we maken zijn van verschillende factoren afhankelijk. In het kort is bij een in serie geschakeld systeem sprake van ‘het systeem is zo sterk als haar zwakste paneel’. Ligt één van de panelen een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw, dan kom je automatisch al snel uit op een parallel geschakeld systeem voor zonnepanelen. Maar er zijn meer factoren die invloed uitoefenen en de uiteindelijke opbrengst uit zonnepanelen bepalen. We vertellen je de voor- en nadelen van een serie en parallel schakeling bij zonnepanelen.

Parallel schakeling zonnepanelen

Elke zonnepaneel werkt onafhankelijk van de ander in tegenstelling tot een serie schakeling. Krijgt een paneel op meerdere momenten van de dag te maken met schaduw, dan heeft het daarmee niet direct invloed op de opbrengst van de andere zonnepanelen binnen het systeem. De panelen zijn namelijk individueel aangesloten op de spanningsbron, waardoor ieder paneel afzonderlijk stroom opwekt. Wanneer overdag geen sprake is van schaduw of obstakels op het dak, dan wordt in principe altijd gekozen voor een serie schakeling voor de zonnepanelen. Toch bestaan er meer factoren die de keuze voor een specifieke schakeling bij zonnepanelen bepalen. Bij een parallel schakeling overigens vaak gekozen voor power-optimizers om een optimale opbrengst uit zonnepanelen te garanderen.

 

Serie schakeling voor zonnepanelen

Bij een serie geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen met elkaar verbonden en derhalve van elkaar afhankelijk. De panelen zijn als een stroomkring achter elkaar aangesloten. De opbrengst is in potentie dus overal gelijk. Het verschil met een parallel schakeling wordt echter zichtbaar in de totale spanning. Presteert één paneel in het geheel minder, dan heeft dit direct invloed op de totale spanning, en daarmee de opbrengst onder de streep. De zonnepaneel installatie is binnen een serie schakeling zo sterk als het zwakste paneel.

Verschil serie- en parallelschakeling voor zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel van de serie schakeling voor zonnepanelen is haar prijs. Omdat alle zonnepanelen in een stroomkring zijn gekoppeld, ook wel een string genoemd, is minder bekabeling vereist. Dit zorgt voor een lagere prijs bij de aanschaf van zonnepanelen. Ook levert een serie schakeling in potentie een hogere spanning. Dit zorgt ervoor dat de gelijkstroom eenvoudig kan worden omgezet naar wisselspanning én er treedt minder warmteverlies op.

Het grote voordeel van een serie schakeling, namelijk de prijs, is direct het nadeel van een parallel schakeling. De zonnepanelen moeten individueel worden aangesloten op het spanningspunt, waardoor er meer materialen worden gebruikt, en dus de prijs hoger uitvalt. Het grote voordeel van een parallelschakeling bij zonnepanelen is dat individuele panelen elkaar niet beïnvloeden. Eventuele kleine obstakels of beperkte schaduwval op het dak hebben niet direct invloed op de totale opbrengst van het systeem.

* In het geval van een parallel schakeling kiezen we bij Soly vrijwel zonder uitzondering voor optimizers. Dit zijn compacte kastjes die we onder de panelen installeren, waardoor jij eenvoudig de opbrengst per zonnepaneel monitort en het systeem vanuit zichzelf bezig is met het optimaliseren van het rendement op basis voltage en ampère.

Keuze

Hellingshoek dak

In principe is ieder dak, schuin of plat, geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Wil je zonnepanelen huren of kopen, dan speelt echter ook de hellingshoek van het dak een rol. Bij de vraag of een serie of parallel schakeling het meest geschikt is, hebben we het dan vooral over een dak met verschillende hellingshoeken. Stel dat je zonnepanelen wilt installeren op een schuin dak inclusief de dakkapel, dan is het niet ondenkbaar dat de hellingshoek van de dakkapel afwijkt van die van het dak. De optimale opbrengst kan dan alleen gegenereerd worden door de zonnepanelen parallel te schakelen.

Vuistregel: het systeem van zonnepanelen is zo sterk als haar zwakste onderdeel. Is voor enkele van de zonnepanelen de hellingshoek niet optimaal, dan heeft dit direct gevolgen voor het systeem. We kiezen bij een dergelijke invulling met verschillende hellingshoeken standaard voor een parallel schakeling van de zonnepanelen.

Achtergrond

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.
cards knowhow icon icon
Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?
Kies je voor het huren of kopen van zonnepanelen, dan komen termen als Wattpiek (Wp) en kWh geregeld voorbij.
cards knowhow icon icon
Wat is de installatiegarantie op zonnepanelen?
Wil je meer weten over de installatiegarantie op zonnepanelen bij Soly? Wij zijn blij dat je voor ons hebt gekozen!
cards knowhow icon icon
Productgarantie op zonnepanelen
Heb je gekozen voor de zonnepanelen van Soly? Dan heb je recht op een vooraf opgegeven aantal jaren productgarantie, ook wel fabrieksgarantie genoemd.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image