Voordeel uit actuele energieprijzen
Dynamische energie
Kies je voor dynamische energie, dan profiteer je van actuele energieprijzen, of concreter: energie tegen de beursprijs en met een inkoopvergoeding. En dat valt in de praktijk voordelig uit. Dynamische prijzen worden vastgesteld op de spotmarkt. Hier wordt het aanbod van (duurzame) energie op het net doorlopend gemonitord. Staat er veel wind en/of schijnt de zon uitbundig, dan wordt er veel energie opgewekt door windparken en zonnepanelen. Dit betekent dat het aanbod aan duurzame stroom op het net hoog is, met het gevolg dat de stroomprijzen dalen. Het stroomnet is namelijk vol, en dus wil het graag van stroom af. Die stroom kan je als consument extra voordelig afnemen binnen de voorwaarden van een dynamisch energiecontract.
Een dynamisch energiecontract is extra voordelig als je bijvoorbeeld ook een thuisbatterij en laadpaal thuis hebt. Je kunt bijvoorbeeld Energy Traden en goedkope energie opslaan op de thuisbatterij, om die energie op een duurder moment weer terug te leveren aan het net. En als je de elektrische auto moet opladen, dan kan je ervoor kiezen om dit te doen als de dynamische stroomprijs lager ligt. Het bevestigt de toegevoegde waarde van een dynamisch energiecontract binnen het Soly ecosysteem.
Stel: je hebt het volledige ecosysteem van Soly geïnstalleerd, maakt je dat dan 100% onafhankelijk van het energienet? In de praktijk is dat situatieafhankelijk. Omdat Nederland een gematigd zeeklimaat kent, hebben we onvoldoende zonuren om een volledig jaar op zonne-energie te kunnen leven. In de wintermaanden ligt het aantal zonuren bijvoorbeeld substantieel lager, waardoor je noodgedwongen toch nog ‘gaten’ in je energiehuishouding blijft houden. Echter, er is ook nog zoiets als wind. En omdat Nederland ook windrijk is, is het goed mogelijk dat die gaten in de dynamische energievraag worden gevuld met duurzame stroom uit windenergie. Bovendien bestaan er wel degelijk oplossingen die op termijn het decentrale karakter van het Soly ecosysteem verder kunnen versterken.
Bidirectioneel laden biedt veel potentie
Die oplossing dient zich aan in de vorm van bidirectioneel laden, en de elektrische auto en laadpaal spelen een belangrijke rol in dit proces. Bidirectioneel laden betekent dat je twee kanten op kunt laden. Zo kan je de EV opladen met duurzame stroom van zonnepanelen, maar andersom kan je apparaten in huis ook laten draaien op stroom die afkomstig is van je laadpaal. We noemen dat ook wel Vehicle-to-Home (V2H).
En het mooie is: het ecosysteem van Soly beschikt al over de software om dit mogelijk te maken. Houd er wel rekening mee dat bidirectioneel laden enkele aanpassingen in de meterkast vereist. Ook wordt bidirectioneel laden niet door ieder type elektrische auto ondersteund.