Categorie:

Laadpaal
Kennisbank

Verschil snelladen, slim laden en eco laden

In je zoektocht naar een laadpaal thuis kom je veel informatie tegen. Dat zorgt er voor dat je de termen snelladen, slim laden en eco laden misschien al kent. Het zijn functies die omschrijven waar een laadpaal in de gewenste situatie aan moet voldoen. Je wilt de accu van je EV namelijk zo snel mogelijk vol laden, en daarbij zo min mogelijk geld uitgeven. We bespreken het verschil tussen snelladen, slim laden en eco laden.

De functies van een laadpaal

In de toekomst rijden we steeds meer elektrisch. Dat is in feite goed. We beperken daarmee het verbruik van fossiele brandstoffen en rijden schoner. De laadpaal wordt inmiddels al steeds slimmer en beschikt over indrukwekkende functies, welke ervoor zorgen dat je nog duurzamer onderweg bent. Om je een inkijkje te geven in de mogelijkheden van een laadpaal thuis, bespreken we de eigenschappen van, en verschillen tussen snelladen, slim laden en eco laden.

Snelladen

Wat is snelladen?

Aan een snellader, een DC lader, voor je elektrische auto kun je de accu binnen circa 30 minuten opladen tot 80 procent. Daarna gaat opladen iets minder snel. Het snelladen van je elektrische auto zorgt ervoor dat je niet te lang hoeft stil te staan, en snel weer onderweg bent. Prettig als je ergens op tijd wilt aan komen. Snelladen heeft overigens een kleine keerzijde: de kosten voor snelladen liggen hoger dan ‘normaal laden’. Het snellaadtarief op een openbare laadpaal is afhankelijk van de exploitant.
Overigens hanteren steeds meer exploitanten van publieke laadpalen een dynamisch tarief voor stroom. Hierdoor kan het lonen om op daluren in de stroomprijs je elektrische auto op te laden.

 

Thuis snelladen

Wil je de elektrische auto thuis opladen middels snelladen? Dan heb je een speciale aansluiting nodig. Bovendien is het thuis ook niet altijd nodig om je elektrische auto binnen een half uur vol te laden. De meeste laadpalen thuis zijn dan ook normale laders. Op een laadpaal van Soly kun je jouw elektrische auto binnen 6 tot 12 uur volledig opladen. De 22 kW-snellader laad je auto volledig op in ongeveer 3 uur.

Slim laden

Wat is slim laden?

Slim laden is een methode voor het opladen van je elektrische auto, waarmee een elektrische auto, laadpaal en mobiele applicatie met elkaar zijn verbonden. Dankzij de speciale software ben je in staat om de slimme laadpaal op afstand aan te sturen en beheren. Dat maakt het laadproces ‘slimmer’, omdat je in feite geen extra fysieke handelingen hoeft uit te voeren om je elektrische auto op te laden. Wat is het voordeel van slim laden ten opzichte van de oude manier van laden?

De voordelen van slim laden

Stel dat je 17:30 uur thuis komt en de accu van je elektrische auto is nog 10%. Je moet dan circa 8 uur laden om de volgende dag weer met een volle accu weg te rijden. Een oude laadpaal zou direct starten met laden, terwijl je zonnepanelen geen zonne-energie meer opwekken en de actuele prijs van stroom hoog ligt. Je bent dan onnodig veel geld kwijt. De slimme laadpaal start pas met het opladen van je elektrische auto als de stroomprijs laag is; ’s nachts tijdens de daluren. Dankzij de slimme laadpaal kun je dus op maandbasis tientallen tot soms honderden euro’s verdienen, zonder daar zelf iets voor te hoeven doen.

Eco laden

Wat is eco laden?

Heb je een eco-stand op je laadpaal? Dan maak je automatisch gebruik van Eco-Smart EV-laden. De eco-functie van de laadpaal is in staat om groene stroom, die je binnen je huishouden even niet nodig hebt, op te sporen en te gebruiken. De groene stroom wordt efficiënt gecombineerd met stroom van het energienet, waardoor de Eco-Smart laadpaal een snelle en schone laadbeurt garandeert. Voor het opladen van de elektrische auto wordt dankzij de Eco-Smart functie de afhankelijkheid van het energienet verder beperkt.

Waarom eco laden?

Eco-Smart laden via zonne-energie is de toekomst. De nieuwe functie maakt het mogelijk om je elektrische auto op te laden met zoveel mogelijk groene energie. Die groene energie is bijvoorbeeld afkomstig van je zonnepanelen, maar kan voor een deel ook voortkomen uit de opgeslagen stroom op je thuisbatterij. Is Eco laden nu al interessant? Ja, ook onder de voorwaarden van de salderingsregeling. Je zult in de praktijk minder stroom terugleveren aan het energienet, omdat de focus komt te liggen op efficiënt zelfverbruik. Daarmee bespaar je evenveel, of zelfs meer geld met Eco-Smart laden ten opzichte van salderen.

De zuinige, slimme en efficiënte laadpaal voor thuis

Dankzij de laadpaal van Soly ben je verzekerd van een zuinige, slimme en efficiënte laadpaal voor thuis. Een laadpaal die alle indrukwekkende functies combineert. Afhankelijk van je persoonlijke situatie adviseren we je te kiezen tussen de 7 kW, 11 kW en 22 kW laadpaal. Wil je slim laden? Bij ons geniet je altijd van onze superslimme applicatie, met realtime-inzicht en automatische aansturing. Dat is zuinig én slim. Tot slot ga jij je elektrische auto opladen met de stroom uit je zonnepanelen en/of thuisbatterij. Een schone belofte voor een slimme toekomst.

Interesse in een laadpaal thuis?

Laat je gegevens achter om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.

    Geheel vrijblijvend
    Achtergrond

    Kennisbank

    Ben je benieuwd naar alle in's en out's omtrent zonne-energie? In onze kennisbank vind je meer, veel meer. Om het je makkelijk te maken hebben we alles in verschillende categorieën verdeeld. Zo kan je het antwoord op jouw vraag eenvoudig en snel terugvinden.
    cards knowhow icon icon
    Elektrische auto opladen via zonnepanelen
    Ben je benieuwd naar het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen? Lees hier hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je elektrische auto iedere dag volledig op te laden?
    cards knowhow icon icon
    Laadcapaciteit van een laadpaal thuis
    Bij je keuze voor een laadpaal is het belangrijk om te kijken welk type past bij je rijgedrag. Aangezien het belangrijk is om bij het kiezen van een laadpaal thuis rekening te houden met de laadcapaciteit van de laadpaal, leggen we je in dit artikel uit wat dat precies inhoudt.
    cards knowhow icon icon
    Functionele voordelen wallbox laadstation
    Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maak je van jouw oprit of garage een privé oplaadstation. De Soly laadpaal is een wallbox laadstation, en is dus aan de muur is bevestigd i.p.v. de grond. Wat zijn de functionele voordelen van een wallbox laadstation?
    cards knowhow icon icon
    De mogelijkheden en voordelen van bidirectioneel laden
    Bidirectioneel laden maakt het mogelijk om je elektrische auto en laadpaal te gebruiken als stroombron voor je elektrische apparaten (in huis) of het elektriciteitsnet.