De zon is onze natuurlijke energiebron. Ze is onuitputtelijk en stuurt elke dag opnieuw energie naar de aarde. Die energie wordt door zonnepanelen omgezet in gelijkstroom en vervolgens door de omvormer verwerkt tot wisselstroom, waardoor we de stroom kunnen gebruiken voor huishoudelijke apparatuur. Wist je trouwens dat de technische term voor zonnepanelen ‘pv panelen’ is? Ontdek hoe het proces van stroom opwekken werkt.
Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepaneel bestaat uit zogenoemde zonnecellen, opgebouwd uit silicium. De zonnecellen vangen fotonen (=elementaire deeltjes uit zonlicht) op en zetten deze om naar elektronen. Door de inval van zonlicht ontwikkelt zich spanning in de zonnecel, en die spanning wordt direct omgezet naar elektrische stroom. Dit proces staat ook wel bekend als het photovoltaïsch effect of fotoelektrische effect. Er ontstaat een spanningsveld tussen het oppervlak van de zonnepanelen en de onderzijde (positief en negatief), waardoor de panelen gelijkstroom opwekken. De stroom gaat ‘lopen’ doordat meerdere zonnecellen op een zonnepaneel achter elkaar zijn geschakeld. De gelijkstroom die in het proces is opgewekt wordt vervolgens door de omvormer omgezet in wisselstroom.
Geen zon nodig voor zonne-energie
Hoewel zonnepanelen primair het woord ‘zon’ dragen, heeft het product zelf niet per se zonneschijn nodig om te functioneren. Ook op bewolkte dagen zullen zonnepanelen stroom opwekken, zij het minder dan op zonnige dagen. Hoe zit dat? Op bewolkte dagen is er sprake van indirect zonlicht op de zonnepanelen, bekend als diffuus licht. Dit is ‘gewoon’ licht dat wordt weerkaatst door de wolken. In dit geval is er alsnog voldoende licht om stroom te kunnen opwekken. Grappig feitje: liefst 60% van de zonne-energie die we in Nederland opwekken komt voort uit diffuus licht. Ook op bewolkte dagen profiteer je derhalve van je zonnepanelen op het dak.
Andere factoren die de opbrengst uit zonnepanelen bepalen zijn uiteraard de lengte van de dagen, het aantal zonuren, de temperatuur en de stand van de zon.