Voorwaarden
Diverse motivaties voor aanschaf thuisbatterij
Opvallend genoeg geldt niet de onafhankelijkheid van energieleveranciers als doorslaggevende motivatie, maar vooral geld besparen. Dat terwijl de kosten tot nu toe nog als belangrijkste obstakel worden gezien om de thuisbatterij aan te schaffen. Zeker de eigenaren van zonnepanelen die een thuisbatterij níét overwegen, geven aan dat de kosten een groot struikelblok vormen. Overigens ziet een-derde van de zonnepanelen eigenaren verder verduurzamen als belangrijkste motivatie om te investeren in de thuisbatterij.
Aan zowel eigenaren als niet-eigenaren van zonnepanelen werd verder gevraagd hoe hoog men de huidige prijzen voor de thuisbatterij inschat. Grofweg 2 op de 3 schat die kosten in op 3.000 tot 7.000 euro, het overige deel verwacht dat de prijs lager zal liggen.
Opslag
Belang van de salderingsregeling
Met het oog op de aanstaande afbouw van de salderingsregeling groeit de interesse voor de thuisbatterij. Ruim 75 procent van de consumenten uit het onderzoek zag de salderingsregeling ooit als (zeer) belangrijk in de keuze voor zonnepanelen. Mocht die salderingsregeling volledig komen te vervallen, naar verwachting in 2031, dan mag men de opgewekte zonne-energie niet meer wegstrepen tegen de energie die is verbruikt. Daarmee groeit het belang van een batterij voor zonnepanelen.
De thuisbatterij zorgt er voor dat de consument zonne-energie tijdelijk kan opslaan voor later gebruik. De zonne-energie wordt dan niet direct teruggeleverd aan het net. Als zonnepanelen niet meer ‘aan’ staan, kunnen huishoudens dankzij de thuisbatterij alsnog een beroep doen op de groene energie van zonnepanelen, en zal men geen of minder stroom hoeven afnemen van het kostbare energienet. Juist dat aspect resulteert onder de streep in een aanzienlijke kostenbesparing voor de consument.