Categorie:

Thuisbatterij
Kennisbank

“61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”

Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen. Dit blijkt onderzoek van Soly waar meer dan 6.000 klanten aan deelnamen. Nagenoeg de helft van de respondenten heeft zich inmiddels georiënteerd op de thuisbatterij, terwijl een grotere groep (61%) al in de komende twee jaar de thuisbatterij wil laten installeren. Op één voorwaarde: de thuisbatterij mag niet meer dan 3.000 euro kosten.

Voorwaarden

Diverse motivaties voor aanschaf thuisbatterij

Opvallend genoeg geldt niet de onafhankelijkheid van energieleveranciers als doorslaggevende motivatie, maar vooral geld besparen. Dat terwijl de kosten tot nu toe nog als belangrijkste obstakel worden gezien om de thuisbatterij aan te schaffen. Zeker de eigenaren van zonnepanelen die een thuisbatterij níét overwegen, geven aan dat de kosten een groot struikelblok vormen. Overigens ziet een-derde van de zonnepanelen eigenaren verder verduurzamen als belangrijkste motivatie om te investeren in de thuisbatterij.

Aan zowel eigenaren als niet-eigenaren van zonnepanelen werd verder gevraagd hoe hoog men de huidige prijzen voor de thuisbatterij inschat. Grofweg 2 op de 3 schat die kosten in op 3.000 tot 7.000 euro, het overige deel verwacht dat de prijs lager zal liggen.

Kosten

Juiste voorwaarden thuisbatterij belangrijk

Dat de consument met name benieuwd is naar de prijs, blijkt ook uit de steekproef door Soly. Liefst 84,4 procent zou de thuisbatterij niet aanschaffen als de kosten te hoog zijn. Dat betekent dat serieus na moet worden gedacht over de propositie en lancering van het concept op de Nederlandse markt. Soly heeft daarom de tijd genomen om te werken aan de juiste voorwaarden om de thuisbatterij op de gewenste manier op de markt te brengen.

"Misschien is het tijd voor subsidie op de thuisbatterij"

Milan van der Meulen, medeoprichter en -directeur van Soly: ‘De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd, en tegelijk blijft verdere verduurzaming van de energievoorziening in Nederland een speerpunt van onze regering. Misschien is het daarom tijd voor subsidie op de thuisbatterij. Zodat de relatief hoge aanschafprijs gematigd wordt en de thuisbatterij voor veel meer mensen betaalbaar wordt. Daarmee worden de businesscase, terugverdientijd en aanschaf interessant voor bijna iedereen.’

Opslag

Belang van de salderingsregeling

Met het oog op de aanstaande afbouw van de salderingsregeling groeit de interesse voor de thuisbatterij. Ruim 75 procent van de consumenten uit het onderzoek zag de salderingsregeling ooit als (zeer) belangrijk in de keuze voor zonnepanelen. Mocht die salderingsregeling volledig komen te vervallen, naar verwachting in 2031, dan mag men de opgewekte zonne-energie niet meer wegstrepen tegen de energie die is verbruikt. Daarmee groeit het belang van een batterij voor zonnepanelen.

De thuisbatterij zorgt er voor dat de consument zonne-energie tijdelijk kan opslaan voor later gebruik. De zonne-energie wordt dan niet direct teruggeleverd aan het net. Als zonnepanelen niet meer ‘aan’ staan, kunnen huishoudens dankzij de thuisbatterij alsnog een beroep doen op de groene energie van zonnepanelen, en zal men geen of minder stroom hoeven afnemen van het kostbare energienet. Juist dat aspect resulteert onder de streep in een aanzienlijke kostenbesparing voor de consument.

Kennisbank

Meer achtergrond

Wil je meer weten over onze producten en werkwijze, en leuke tips & tricks lezen? Binnen de kennisbank houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de markt. We hebben alvast een aantal artikelen voor je geselecteerd.
cards knowhow icon icon
Knipperende lampen in huis: oorzaak en gevolgen
Heb je de laatste tijd in huis wel eens te maken met knipperende lampen? Daar ben je niet alleen in. We hebben in Nederland te maken met een toenemende druk op het energienet.
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de voordelen van een laadpaal?
Met de groeiende groep elektrische rijders neemt de vraag naar laadpalen toe, ook op de particuliere markt. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan het thuis opladen van de elektrische auto.
cards knowhow icon icon
De hoogste opbrengst uit zonnepanelen
Overweeg je zonnepanelen op het dak te plaatsen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de beste periode is om de zonnepanelen te installeren. We kunnen steeds meer monitoren, ook de opbrengst.

Kom in contact

Wil je nog meer weten en kan je het antwoord op jouw vraag niet hier vinden? Dan staan onze adviseurs natuurlijk voor je klaar!
contact image