icon
0
Jaar van installatie zonnepanelen
icon
0 +
Zonnepanelen geïnstalleerd op locatie
icon
0
Energieverbruik per jaar (kWh) vrijwel geheel gecompenseerd
icon
0
Beoordeling van de samenwerking.
Zakelijk

Een moderne, energiezuinige schuur met ruim 1300 zonnepanelen

We zijn op het bedrijf van akkerbouwer Leo Vogels in het Friese Firdgum, op de rand van de Friese kust. Een kilometer verder kijk je vanaf de dijk uit op de Waddenzee. Hier telen Leo en zijn broer aardappelen, uien, bieten en tarwe en maken gebruik van een moderne, energiezuinige schuur met ruim 1300 zonnepanelen.

Een nieuwe start
In oktober 2017 legde een grote brand op het bedrijf twee schuren plat. Een grote tegenslag voor Leo en zijn broer, die al plannen hadden gemaakt om in 2018 nieuwe schuren te bouwen. In deze plannen wilden ze twee schuren laten staan en de oudste schuur zou worden vervangen door een nieuwe. Na de brand bleef alleen de oudste schuur staan. Leo en zijn broer moesten het roer volledig omgooien en besloten in 2018 een grote nieuwe schuur te bouwen.

Wie een nieuwe schuur van de grond opbouwt, moet veel belangrijke lange termijn beslissingen in een keer maken. Zo moet er worden nagedacht over materialen, de grootte, de indeling en segmentatie van de schuren. Alles gericht op een zo efficiënt en slim mogelijke bedrijfsvoering.

Duurzaam en super efficiënt
Door slimme technologische keuzes in de nieuwe schuur is het energieverbruik met een derde gedaald ten opzichte van de oude schuren. Zo maakt het bedrijf gebruik van frequentie-gestuurde ventilatoren, ledverlichting en een moderne CO2-koeling, die samen een forse energiebesparing opleveren. Door de hele schuur in een keer goed op poten te zetten, is alles gekeurd volgens de NEN-1010-norm en voldoet voor de komende tientallen jaren aan alle duurzaamheidseisen.

Het energieverbruik van het bedrijf is sinds het bouwen van de nieuwe schuur gedaald van ruim 240.000 kwh per jaar tot ‘slechts’ 180.000 kwh per jaar. Het overgrote deel van de benodigde energie wordt opgewekt door de 1300 zonnepanelen op de daken.

Een vlotte samenwerking met uniek resultaat
Een belangrijk component in de keuze voor het uiterlijk van de schuur was de landelijke inpassing. Zo werd er gekozen voor een antracietkleurige en relatief lage schuur. Er is daarom ook een bewuste keuze gemaakt voor zwarte zonnepanelen en een speciale antracieten kabelboom, eigenlijk puur voor de uitstraling. De 1300 zonnepanelen lijken twee grote vlakken en wie van de straat naar de daken kijkt, moet zijn best doen te herkennen dat er zonnepanelen liggen. Dat zwarte zonnepanelen ook nog meer energie opleveren per m2, is mooi meegenomen.

“In de samenwerking was Soly zeer flexibel en behulpzaam. Speciale wensen waren geen probleem en ook over kleine details werd meegedacht.”

De samenwerking met Soly verliep vlot en er was altijd ruimte voor nieuwe ideeën en flexibiliteit. De schuur werd opgeleverd in december 2018. In eerste instantie stond op de planning dat de zonnepanelen in maart 2019 werden geplaatst, maar omdat Soly in december toch meer agendaruimte wist te creëren, is het hele zonnesysteem nog in 2018 in slechts een week volledig werkend opgeleverd.

Ook verduurzamen én besparen?
Met zonnepanelen is je bedrijf klaar voor de toekomst en bespaar je direct fors op je energiekosten. Zonnepanelen zijn ook beschikbaar voor alle ondernemers die niet willen investeren. Door zonnepanelen te leasen ben je altijd verzekerd van een hoge opbrengst en benodigde service, garanties, verzekering en onderhoud. Vraag nu een voorstel aan.