Categorie:

Financiën
Kennisbank

Niet-verduurzamen van je woning doet energiekosten 13% stijgen

Woningen die geen duurzame maatregelen nemen, betalen tussen nu en 2030 naar verwachting 13% meer kosten. Woningeigenaren die geen verduurzamende maatregelen nemen, betalen tussen nu en 2030 ruim 13% meer aan energiekosten. Dat is de conclusie van een onderzoek van ING. Bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals het investeren in zonnepanelen leveren direct al geld op.

Forse stijging energiekosten zonder verduurzaming woning
De stijging van de energiekosten zonder verduurzaming wordt veroorzaakt door twee factoren: 7% van de stijging is gevolg van hogere marktprijzen van aardgas en stroom, 6% komt door invloed van de overheid in de vorm van belastingen. Deze belastingverhogingen moeten woningeigenaren aansporen om minder energie te gaan gebruiken. Investeer je in duurzame energieopwekking, dan daalt je energieverbruik en ben je onafhankelijk van prijsontwikkeling in de markt en belastingverhogingen.

Bespaar direct
Afhankelijk van de grootte en het bouwjaar van je woning, kunnen aardgaskosten tot 2030 zo’n € 500,- per jaar stijgen. Vooral eigenaren van vrijstaande woningen zien hun jaarlijkse kosten fors stijgen. Door de stijgende energiekosten wordt de overstap op duurzame energiebronnen steeds aantrekkelijker. Daarnaast levert investeren in goede isolatie en zonnepanelen al direct geld op. Investeren in zonnepanelen levert nu al gemiddeld € 5.900,- netto winst op. In de nabije toekomst worden ook hybride of elektrische warmtepompen een stuk rendabeler.

Investeren in verduurzaming draagt dus niet alleen bij aan de vermindering van je CO2-uitstoot, maar levert je ook direct geld op. Heb je nog geen zonnepanelen op je dak en wil je weten wat het jou kan opleveren? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.

Achtergrond

Kennisbank

Wil je nog veel meer weten over duurzame maatregelen die je helpen om in de toekomst geld te besparen? We vertellen je er alles over in onze kennisbank.
De grootste uitdaging voor zonne-energie? Deze eend.
Snelle, grote ontwikkelingen brengen vaak onverwachte uitdagingen met zich mee. We bespreken belangrijke ontwikkelingen.
Stroomnet raakt voller: wat merk je daar als particulier van?
Wat merkt de particulier van het energienet dat op steeds meer plaatsen in Nederland onder druk komt te staan?
Dynamisch energiecontract nog niet in trek bij eigenaren zonnepanelen
Slechts iets meer dan 30% van de eigenaren van zonnepanelen heeft zich verdiept in een dynamisch energiecontract.