Voordelen

De voordelen van een laadpaal voor uw bedrijf

Het installeren van zakelijke laadpalen op uw bedrijfslocatie kent vele voordelen:

Service voor medewerkers, klanten en bezoekers
Door zakelijke laadpalen te installeren, biedt u een extra service aan medewerkers, klanten en bezoekers om hun elektrische auto op te laden op uw bedrijfslocatie.

Belastingvoordeel
Het investeren in zakelijke laadpalen biedt u een aantal belastingvoordelen die de investering extra aantrekkelijk maken. Doordat de overheid elektrisch rijden in het bedrijfsleven wil stimuleren, is het mogelijk om een deel van de aanschafkosten van uw winst af te trekken.

Verdienen aan laadpaal
Wanneer u een zakelijke laadpaal installeert die u ook openbaar beschikbaar stelt, dan kunt u aan laadsessies verdienen. U kunt namelijk zelf het laadtarief instellen die gebruikers van uw laadpaal per kWh moeten betalen.

Extra voordelig laden
Beschikt uw bedrijf ook over zonnepanelen? Dan kunt u overdag uw elektrische wagenpark opladen met zonne-energie. Dit maakt het laden extra voordeliger.

Duurzaam
Het installeren van zakelijke laadpalen laat zien dat u bedrijf bezig is met verduurzamen. Dit kent vele voordelen, maar levert u bovendien een duurzaam imago op.

Laadoplossingen

Juiste laadoplossing voor uw bedrijf

Er zijn diverse laadpalen beschikbaar op de zakelijke markt. Welke laadpaal het beste past bij uw bedrijfslocatie, hangt af van de mogelijkheden ter plaatse en uw specifieke wensen. Bij het maken van een keuze zijn er enkele belangrijke overwegingen, zoals het aantal laadpalen dat u wilt installeren. Baseert u dit op het huidige aantal elektrische auto’s in uw wagenpark, of houdt u ook rekening met toekomstige uitbreiding? Verder kunt u kiezen voor laadpalen aan de muur, op een staande paal, of zelfs voor een complete ZonneCarport met geïntegreerde laadpalen. Ook het vermogen van de laadpalen is een belangrijk aspect om over na te denken, omdat dit bepaalt hoe snel een elektrische auto kan worden opgeladen.

Plaatsing laadpalen

Plaatsing laadpalen: op kantoor of op de oprit van de medewerker?

Als uw bedrijf overweegt laadpalen aan te schaffen, kunt u kiezen om deze te installeren op uw parkeerplaats of bij uw medewerkers thuis. Welke optie het meest geschikt is, hangt af van uw specifieke situatie.

Een laadpaal op de bedrijfslocatie biedt het voordeel dat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken: van werknemers tot klanten, en zelfs buurtbewoners als u ervoor kiest om de laadpaal openbaar beschikbaar te stellen. Bovendien dragen laadpalen op uw parkeerterrein bij aan een duurzaam imago voor uw bedrijf.

Als uw medewerker echter veel reist voor zijn functie, kan het praktischer zijn om de laadpaal bij de medewerker thuis te installeren. Zo kan de elektrische auto ’s avonds en ’s nachts worden opgeladen, waardoor deze overdag voldoende opgeladen is voor gebruik. Het is in dat geval belangrijk om enkele afspraken schriftelijk vast te leggen, zoals de vergoeding van de laadkosten en hoe om te gaan met de situatie als de medewerker verhuist.

In het geval u een laadpaal bij uw medewerker thuis plaatst voor de auto van de zaak, profiteert u, net als bij het plaatsen van een laadpaal op de bedrijfslocatie, van een aantal fiscale voordelen.

Kosten laadpaal zakelijk

Wat kost de aanschaf van een laadpaal zakelijk?

De kosten van een elektrische laadpaal verschilt sterk per type. Zo bestaan er laadpalen die tegelijkertijd twee auto’s kunnen opladen, en deze zijn duurder dan laadpalen die maar één laadpunt hebben. Daarnaast speelt het laadvermogen ook een grote rol, laadpalen met een hoog vermogen laden uw elektrische auto sneller op, maar komen met een hoger prijskaartje. Daarnaast zijn laadpalen met extra functionaliteiten, zoals slim laden, duurder dan basismodellen. De prijzen van een laadpaal beginnen rond de €800,- exclusief. Wilt u een specifiekere prijsindicatie? Dan raden we u aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen, zodat u snel inzicht krijgt in de kosten.

Verplichtingen

Regelgeving omtrent zakelijke laadpalen

Elektrisch rijden is in opmars en wordt volop aangemoedigd door de overheid. Inmiddels bestaat er ook regelgeving, die bedrijven in sommige situaties verplicht om te investeren in laadpalen.

Voor bestaande utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, met meer dan tien parkeerplaatsen op het terrein, geldt sinds 2020 dat bij nieuwe en ingrijpende renovaties ten minste één laadpaal moet worden geplaatst. Vanaf 2025 wordt deze verplichting uitgebreid: bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten dan minimaal één laadpaal installeren.

Er geldt een uitzondering op de verplichting voor de aanleg van laadpalen en laadinfrastructuur wanneer de kosten van deze voorzieningen meer dan 7% van de totale renovatiekosten bedragen. Hierbij worden de totale renovatiekosten gezien als de kosten die direct samenhangen met de aanleg van de laadinfrastructuur en laadpunten.

Subsidies

Zonnepanelen zakelijk subsidies

Wanneer u er voor kiest om te investeren in zakelijke laadpalen, dan kunt u gebruik maken van verschillende investeringsaftrekken.

KIA
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een fiscale aftrekpost die u kunt toepassen op uw winst wanneer u investeert in bedrijfsmiddelen met een aanschafprijs van meer dan € 450. Dit geldt ook voor investeringen in zakelijke laadpalen. De hoogte van de KIA is afhankelijk van het investeringsbedrag. Over het algemeen geldt dat kleinere investeringen een hoger KIA-percentage opleveren, omdat de overheid hiermee kleinere ondernemingen met minder bedrijfsmiddelen wil ondersteunen.

MIA
Net als bij de aanschaf van zonnepanelen kunt u bij de aanschaf van zakelijke laadpalen gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA lijkt op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), maar voor deze regeling geldt dat de investering in het bedrijfsmiddel minimaal € 2.500 moet bedragen. Daarnaast komen alleen zware elektrische voertuigen (F 3721) in aanmerking voor de MIA. Met de MIA kunt u tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken.

Vamil
Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u een milieuvriendelijke investering op een door u gekozen moment afschrijven. Hierdoor bespaart u aanzienlijk op uw vennootschaps- of inkomstenbelasting. Net zoals bij MIA, komen alleen zware elektrische voertuigen (F 3721) met een kostprijs van minimaal € 2500 in aanmerking voor deze aftrekpost. De Vamil kan u een belastingvoordeel tot 75% voor infrastructuur opleveren.

Verlaagd belastingtarief
Wanneer u investeert in een publiek laadstation, kunt u profiteren van een verlaagd belastingtarief. De hoogte van deze verlaging hangt af van de energiebelastingschijf. Als ondernemer betaalt u hierdoor minder voor de stroom die u gebruikt om elektrische auto’s op te laden.

Bij alle belastingvoordelen is het een belangrijke voorwaarde dat de laadpaal door een gecertificeerde installateur is geplaatst, zodat u het op de juiste manier in u boekhouding kunt aangeven.

Service

Soly, meer dan uw zonnepanelen installatiebedrijf

Soly is een erkende en gecertificeerde specialist in energieoplossingen. Wij leveren producten van de hoogste kwaliteit tegen scherpe prijzen en bieden een complete oplossing met onze geavanceerde energiemanagementsystemen.

Met ons verduurzamingsproces bieden we zekerheid door een heldere structuur en begeleiding van begin tot eind. We garanderen transparante kosten, duidelijke afspraken, en inzicht in de impact en besparingen van uw investering. U profiteert van onze jarenlange internationale ervaring en samenwerking met gerenommeerde partners zoals BOVAG. We leveren producten met een bewezen track record van 15 jaar, bieden installatiegarantie en nemen standaard een externe Scope 12-keuring op in onze offertes.

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de laadpaal zakelijk? We hebben de veelgestelde vragen alvast voor u proberen te beantwoorden. Mocht uw vraag er niet tussen staan, dan helpen onze adviseurs u graag verder.
Hoeveel auto's kan ik opladen aan de zakelijke laadpaal?
 
Wij bieden zowel de Wallbox eM4 als de Wallbox eM4 Twin aan. Dit betekent dat u kunt kiezen voor een laadpaal met één of twee laadstopcontacten per paal. Er kunnen dus maximaal twee auto's opladen per paal, en in het geval van een Wallbox eM4 maximaal één auto.
Is de zakelijke laadpaal weerbestendig?
 
Ja. De Wallbox eM4 (Twin) is weerbestendig conform IP55 en IK10 voor maximale robuustheid.
Wat is het belang van dynamic load balancing?
 
Dynamic Load Balancing is een laadpaal-functie die eenvoudigweg uw energieverbruik balanceert, waardoor uw energienetwerk niet overbelast raakt en stroomuitval dus wordt voorkomen. Hierbij houdt het, tijdens het laden van een of meerdere elektrische auto('s), rekening met overig stroomgebruik in het bedrijf, waardoor de laadsnelheid zich steeds aanpast en dus echt dynamisch is. Dynamic Load Balancing ook belangrijk voor locaties met een hoog stroomverbruik en waar meerdere auto's tegelijkertijd geladen worden, zoals op een bedrijventerrein.
Zijn er subsidies voor zakelijk elektrisch laden?
 
Ja. Als u minimaal € 2.500 investeert in elektrische laadpunten en eventueel gecombineerd met elektrische voertuigen, komt u in aanmerking voor de MIA- en Vamil-regeling. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u tot 36% van het investeringsbedrag aftrekken van de winst, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Daarbij is er een mogelijkheid dat in sommige gevallen gebruik gemaakt kan worden van de Vamil-regeling. Hiermee kan u tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Op de website van de RVO vind u een overzicht van de verschillende subsidieregelingen.

Interesseformulier laadpaal zakelijk

Adviesgesprek aanvragen

Om een vrijblijvend adviesgesprek op te zetten, vragen we u om uw gegevens achter te laten zodat een van onze experts contact met u kan opnemen.

  • Een ervaren adviseur kijkt naar de beste oplossing voor uw bedrijfssituatie.
  • We nemen de tijd om uw wensen te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.
  • Na het gesprek delen we een vrijblijvende offerte.

Gratis en vrijblijvend

Plan nu uw afspraak

    Geheel vrijblijvend