Europees akkoord
In 2029 ook verplicht zonnepanelen op woongebouwen
De door het Europees Parlement geformuleerde EPBD-richtlijnen moeten er uiterlijk 2029 voor gaan zorgen dat ook woongebouwen onder de verplichting voor zonnepanelen gaan vallen. Dit is opgenomen in artikel 10 van de Energy Performance of Buildings Directive. Het artikel 10 wordt overigens volledig voorzien van een roadmap richting de verplichte uitrol van zonnepanelen. Hierin valt onder meer te lezen wat de gevolgen zijn voor nieuwe én bestaande openbare gebouwen.
✓ Uiterlijk op 31 december 2026: zonnepanelen op alle nieuwe openbare gebouwen – exclusief woongebouwen – met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 vierkante meter;
✓ Uiterlijk op 31 december 2027: zonnepanelen op alle bestaande openbare gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 2.000 vierkante meter;
✓ Uiterlijk op 31 december 2028: Zonnepanelen op alle bestaande openbare gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 750 vierkante meter;
✓ Uiterlijk op 31 december 2030: Zonnepanelen op alle bestaande openbare gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 vierkante meter.
Verplichting zonnepanelen bij renovatie
Het Europees Parlement wil binnen de nieuwe EPBD-richtlijn ook verplicht stellen dat bestaande gebouwen bij een ingrijpende renovatie zonnepanelen installeren. Dit zal gaan gelden voor gebouwen met een vloeroppervlak van tenminste 500 vierkante meter. Het zal gaan om gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan waarvoor een vergunning vereist is, zoals de renovatie van gebouwen, werkzaamheden aan het dak of de installatie van een technisch bouwsysteem. Gebouwen met woonfunctie zijn in 2027 nog uitgezonderd van de verplichting tot zon-pv.
Verplichting zonnepanelen nieuwe woongebouwen vanaf 2029
Die verplichting komt er wel. Uiterlijk op 31 december 2029 moeten op alle nieuwe woongebouwen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Datzelfde geldt voor eventuele nieuwe overdekte parkeerplaatsen die naast de woongebouwen komen te liggen. De nieuwe richtlijnen van de Energy Performance of Buildings Directive zorgen ervoor dat de grootschalige uitrol van hernieuwbare energie op Europees niveau nu concreet is gemaakt.
Energieminsters waren het al eens
Brede steun nieuwe EPBD-richtlijn in Europa
De herziene versie van de Energy Performance of Buildings Directive kan rekenen op brede steun in Europa. In oktober 2022 bereikten de Europese energieministers hierover al een akkoord, die werd bekrachtigd door de instemming van het Europees Parlement in maart 2023. Daar stemden 343 ministers voor de nieuwe richtlijnen, 216 tegen en was sprake van 78 onthoudingen. In december van 2023 bereikte het Europees Parlement een akkoord met de Raad van de Europese Unie, waarin de nieuwe EPBD-richtlijn op details werd aangepast. De nieuwste versie van de Energy Performance of Buildings Directive kon daarmee rekenen op een nog bredere steun: 370 stemmen voor, 199 tegen en 46 onthoudingen.
De Europese Raad moet de herziene versie van de EPBD-richtlijn nog officieel goedkeuren, voordat deze functioneel wordt. Dit lijkt een formaliteit.